На живо

7

Парите и любовта: Mоже ли парите да убият любовта?

Нов епизод на рубриката „Загубени в превода“ с психолога Елена Димитрова – Ангелова в „Шоуто на Инспектор N-JOY”

Публикувано на 19 Юли 2022
Парите и любовта: Mоже ли парите да убият любовта?

Парите, възпитанието на детето, отношението с родителите и сексуалните взаимоотношения са едни от основните теми, които създават проблеми у двойките в днешно време.

Имаме много ценностни убеждения, свързани с парите, а това до голяма степен се превръща в основен проблем на любовните ни взаимоотношения. Проблемите от всякакъв характер са изпитание на личната и на семейната устойчивост, но когато сме изнервени, особено заради финансови несполуки, сме доста по-склонни да се разправяме за всичко с половинката.

Основен проблем е, когато има несъответствие в доходите на двамата партньори и възниква сравнение с половинката. В България продължава да е активен проблемът, че някои жени печелят повече от мъжете си. Съветът на Елена Димитрова – Ангелова е да знаем, че всички като професионалисти сме важни и полът не трябва да е от значение.

Друг проблем е, когато единият партньор не се стреми да се развива, а разчита на другия. Дори стигаме до крайности, в които единият партньор прави всичко възможно другият да може да печели повече, за да може първият да си живее по-добре и да бъде отглеждан. Често виждаме, че тези хора дори не осъзнават, че паразитират на гърба на партньора си.

Когато изкарваш сам парите си и имаш ясното обяснение защо инвестираш в дадени активности, всичко е наред. Но когато единият партньор задлъжнява или влага необяснимо много пари в ирационални желания, това влияе на семейния бюджет и може да доведе до сериозни проблеми.

Когато единият партньор се държи като родител, пред който трябва да се отчита всеки лев, се създава един сериозен дисбаланс във взаимоотношенията. Двамата партньори трябва да се усещат равноправни участници в съставянето и разхождането на бюджета. Важно е да говорим за парите по честен и уважителен начин. Да поставяме под съмнение, че нашият начин за работа с парите е по-правилен, в сравнение с другите и да знаем, че има и други истини. Важно е да осъзнаем какви са нашите финансови навици и  да бъдем честни както към себе си, така и към партньора си.

Повече по темата можете да чуете в приложения файл по-горе в статията.

Ключови думи: