На живо

7

Бюджетите за реклама в медиите се инвестират по възприятие, а не на база доказателства

Ново изследване потвърждава огромно разминаване между субективното мнение на рекламодателите и реалната ефективност на медиите

Публикувано на 21 Октомври 2021
Автор: Александра Гълъбова
Бюджетите за реклама в медиите се инвестират по възприятие, а не на база доказателства

Изследване от Обединеното кралство установи, че има значителна разлика между това какво рекламодателите и медия планьорите възприемат като “най-добре представящите се медии“ (от гледна точка на резултати) и реалността. Проучването е  публикувано в края на 2020 г. от британския Radiocenter в партньорство с Ebiquity, и носи името „Преоценка на медиите за възстановяване – Да разберем истинската стойност на медиите за развиване на брандове по време на предизвикателни времена.“

Основна част в изследването заема класацията на 10 различни медии от група респонденти. Срещу всяка от медиите има изброени по 12 параметри, като възвръщаемост на инвестицията, разпознаваемост на марката и таргетиране, като участниците трябва да гласуват за тях по скалата на пет опции от „много добър“ до „много лош“.

Общите резултати в таблицата по-долу показват, че всички традиционни медии са подценени от рекламодателите и агенциите, в сравнение с действителността. По-специално, печатните медии попадат в дъното на класацията по отношение на възприятията, докато обективните изследвания ги поставят на трето и четвърто място.

2112370779.jpg
 

И обратно, по-новите типове медии като онлайн видео, социални медии и онлайн дисплей реклама, които продължават да нямат публично достъпни данни в подкрепа на своята ефективност, се възползват от по-доброто възприятие. Те се издигат над съответните позиции, които изследванията сочат, за сметка на субективното усещане на участниците в проучването.

Специфични открития за радио

  •  По отношение на доказателствата, радиото остава втората най-ценна медия след телевизията за успешен маркетинг в рецесия.
  • Възприятията за радиото се припокриват с реалността за определени параметри (напр. Насочване точните хора на точното място в точното време; Изграждане на информираност за марката), което означава, че общото класиране на радиото по отношение на възприятие се е подобрило от 6-то на 3-то място.
  • Тези подобрени възприятия изглежда оказват влияние върху намеренията за инвестиции, като 19% от рекламодателите планират да инвестират повече в медията през 2021 г. спрямо бюджетите преди COVID 2020 – това е и най-високата нетна промяна за всяка традиционна медия.

Изследването също така помоли участниците да споделят своите прогнози за това как ще се променят бюджетите за 2021 г. за отделните медии, в сравнение с първоначалните бюджети преди COVID 2020. Това разкрива допълнително степента, до която медийните разходи се водят от субективно възприятие, като дигиталните медии заемат първите три места по отношение на планираното увеличение на инвестиции.

Ако искате да разберете как се комбинира ефективността от радио рекламата с други рекламни канали, можете да прочетете ТУК.

А ако искате сами да се убедите в положителния ефект, който има радиорекламата, пишете ни на [email protected].

Източник: https://www.radiocentre.org/research/re-evaluating-media-for-recovery/ 

 

Ключови думи:
@