На живо

7

„Вкусът на България“ пристига в село Кости

Защо Странджа е толкова различна и любопитна вижте тази събота от 11:00 ч. по bTV

Публикувано на 13 Октомври 2023
„Вкусът на България“ пристига в село Кости
Снимка: bTV Media Group

Новият сезон на „Вкусът на България“ продължава с вълнуващо кулинарно приключение в района на приказната Странджа планина - тази събота, 14 октомври, от 11:00 ч. по bTV.

Вдъхновена от нестинарството, до което се докосна в първия епизод, водещата Мария Жекова ще се запъти към родното място на този древен обичай – село Кости, за да разбере как е възникнал той. Потомък на стар нестинарски род ще разкаже на зрителите как тракийският обичай се е преплел с християнството и ще отведе Мария до величествената църква в селото.

Снимка: bTV Media Group

В приказното село Кости Мария ще чуе чудни разкази за древната история на региона, как се прави известният странджански манов мед и какво още крият горите наоколо. Каква е легендата за Черния кукер и как се прави „риба в хартия на огън“ – зрителите ще разберат в съботния епизод. Кулинарната идентичност на региона ще се разкрие и с ароматните рецептите за „печени на пепел гъби“ и „автентичен боб по рибарски“. Той се приготвя от специален костински боб – сорт, който за кратко е бил изчезнал от нашите земи.

Снимка: bTV Media Group

От всички реки, които текат в Странджа, река Велека е най-дългата. Вълнуваща спирка в епизода ще бъде и устието на Велека – едно от най-красивите кътчета в България. Над тридесет вида риби и морски животни живеят тук, а с всички растителни и животински видове устието на Велека е защитена територия и е част от природен парк Странджа.

Снимка: bTV Media Group

Не пропускайте новият епизод на „Вкусът на България“ на 14 октомври от 11:00 ч. по bTV.

Ключови думи: