На живо

7

„Вкусът на България“ с пореден "апетитен" епизод

Гювеч по шишковски и зелникът на Владимир Димитров - Майстора са главни герои в съботния епизод от 11:30 ч. по bTV

Публикувано на 10 Ноември 2022
„Вкусът на България“ с пореден
Снимка: bTV Media Group

Тази събота, 12 ноември, от 11:30 ч. по bTV водещата на „Вкусът на България“ - Мария Жекова, ще отведе зрителите на ароматно и апетитно пътешествие из региона на кюстендилската котловина, познат още като „овощната градина“ и дом на Владимир Димитров – Майстора.

Снимка: bTV Media Group

Село Шишковци е мястото, където знатният български художник избира да живее цели 27 години от живота си, а отрупаните с плод градини вдъхновяват творчеството му и се превръщат в негово природно ателие. В тях той създава едни от най-известните си шедьоври като използва жени от селото за модели.  В къщата-музей на Майстора, Мария ще се докосне до неговия бит, ще разбере как художникът, оставил отпечатък върху българската живопис, е стигнал до Шишковци и, разбира се, коя е любимата му храна.

Снимка: bTV Media Group

Жителка на селото ще научи Мария как се прави шишковски гювеч, сурова туршия и „зелникът на Майстора“. Ще разкаже още за трагичната история на изгубените стари сортове български ябълки, круши, грозде и сливи.

В село Драговщица зрителите ще видят стар български сорт череши, наречен „ръждавичка белвица“ и ще разберат какъв почерк оставя кюстендилския край върху някои традиционни български ястия.

Снимка: bTV Media Group

За финал на приключението в кюстендилско дядо Павел и дядо Милчо ще разкажат пред камерата детските си спомени за Владимир Димитров – Майстора, който за родното си място някога е възкликнал: „Ако има Рай на земята, то това е кюстендилския край със сърце Шишковци!“.  

Снимка: bTV Media Group

Не пропускайте „Вкусът на България“ тази събота от 11:30 ч. по bTV

Ключови думи: