На живо

7

Рубрика „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерството на транспорта

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Публикувано на 10 Юни 2021
Рубрика „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерството на транспорта

На 3 юни се състоя церемония за именуване на новата драга „Янтра“.

„Новопостроената драгираща техника ще даде възможност на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ ефективно и навреме да изпълнява своите задължения по поддръжка на корабоплавателния път“ заяви служебният заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Нели Андреева по време на церемонията.

Кръстница на специализирания плавателен съд е посланикът на Нидерландия у нас Н. Пр. Беа тен Тъшър. Драга „Янтра“ е доставена в рамките на проект „Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване“, финансиран по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

 

Специализираното средство за драгаж е построено от нидерланска фирма и е едно от най-модерните в България. „Янтра“ е част от състав, който ще включва още понтон, шалан и маневрен кораб, които в момента са в процес на изработка в корабостроителница в Гюргево. Така от следващата година, Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ ще може да изпълнява със собствени сили и средства корекциите на речното дъно в критичните участъци на Дунав, с които да гарантира нормалното корабоплаване в българския участък на  реката.

 

„От 2017 г. досега Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията е осигурило над 16 млн. лв. за извършване на драгажни работи, като със закупуването на тази техника процесът ще бъде оптимизиран, а разходите намалени.“ – посочи заместник-министър Андреева. По думите ѝ целта е да бъдат запазени проектните дълбочини на реката според препоръките на Дунавската комисия. Заместник-министър Андреева заяви, че европейските фондове имат съществен принос за подобряване на дейността на агенцията. За последните 14 години агенцията успешно изпълнява редица проекти по оперативни програми, като общата стойност на одобрените и в голяма степен вече реализирани проекти надвишава 35 млн. лева.

 

Повече информация, можете да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube

 

канала на програмата

 

Ключови думи: