На живо

7

Рубрика „ТранспортирайСе“: Интермодалният транспорт е логистичното решение на бъдещето

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Публикувано на 05 Юли 2021
Рубрика „ТранспортирайСе“: Интермодалният транспорт е логистичното решение на бъдещето
Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Интермодалният транспорт е комбинация от сухопътен и железопътен транспорт. Иновация, коята премахва частично товарните автомобили от пътя, като по този начин облекчава движението и намалява вредните емисии  във въздуха. Поради това този транспорт става все по-популярен и е логистичното решение на бъдещето.

Ковид кризата и ограниченията по границите накараха много фирми да предпочетат т.нар. интермодални превози, при които контейнерите, които се возят с камиони, се качват на влак. За да избегнат чакането по границите, все повече компании използват тази възможност. В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета – три пъти повече спрямо първоначалните прогнози. А от началото на 2021 г. до момента са превозени толкова товари, колкото за цялата 2018 г.

Два влака на терминала, изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт“, ежедневно внасят в България и изнасят към Турция продукция от цяла Европа и Близкия Изток. Всяка една влакова композиция превозва товарите на 40 тира едновременно в двете посоки.

Очакванията са след завършването на скоростната жп линия от Пловдив до пристанище Бургас товарните превози да се увеличат още повече. С финансиране от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 в момента се изгражда последният етап от модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас. Осигурените средства за завършването на железопътната магистрала са над 675 млн. лева. Освен линейната инфраструктура, се внедряват и съвременни системи за сигнализация и телекомуникации, които осигуряват оперативна съвместимост на жп мрежите в целия Европейски съюз. С нея се гарантира безпрепятственото осъществяване на международни железопътни превози по европейските коридори.

Повече информация, можете да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

Ключови думи: