На живо

7

Рубрика „ТранспортирайСе“

Завършването на магистрала „Струма“ е приоритет в новата програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2027 г.

Публикувано на 11 Август 2021
Рубрика „ТранспортирайСе“
Снимка: МТИТС

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Завършването на автомагистрала „Струма“ е приоритет в новата оперативна програма „Транспортна свързаност“ 2021–2027 г. След приключването на най-сложния участък – от Крупник до Кресна през Кресненското дефиле, се очаква значително да се подобри безопасността и комфорта на пътуване.

  

Доизграждането на магистрала „Струма“ ще подобри транспортната свързаност с Гърция.  Голяма част от трафика ще се прехвърли изцяло към магистралата, а съществуващите пътища ще бъдат обслужваща инфраструктура към селищата в региона. Това  ще доведе до намаляване на вредните емисии във въздуха, както и на нивата на шум, в резултат от осигуряване на оптимална скорост на трафика и елиминиране на задръстванията около населените места.

Проектът ще бъде реализиран като част от приоритета за развитие на пътната инфраструктура по основната Трансевропейска транспортна мрежа. Лот 3.2 е разделен на 2 етапа. Подготвителните дейности  се изпълняват в програмен период 2014 – 2020 г. Вторият етап обхваща новото строителство и рехабилитацията на съществуващия път I-1 Е-79. Изграждането на Лот 3.2 щe cтapтиpa cлeд изпълнeниe нa aнгaжимeнтитe, пoeти пpeд Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия. Те включват дoпълвaнe нa eĸoлoгичнaтa дoĸyмeнтaция зa защитените видoвe в двeтe зoни oт мpeжaтa Haтypa 2000, пpeз ĸoитo пpeминaвa участъкът, нaмaлявaнe нa нaтиcĸa oт тpaфиĸa въpxy пpиpoдaтa и пoвишaвaнe нa бeзoпacнocттa в oтceчĸaтa oт E-79 пpeз дeфилeтo.

Изграждането на Лот 3 от Благоевград до Сандански е приоритет на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. През програмния период 2007-2013 г. бяха изградени участъците от Долна Диканя до Благоевград и от Сандански до Кулата.

Повече информация за проекта може да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

Ключови думи: