На живо

7

Новият епизод на „Вкусът на България“ ни отвежда край Ивайловград

Забравените села в района и техните рецепти за чуден зелник, билки и тахан по автентична рецепта, са акцентът в епизода в събота от 11:30 по bTV

Публикувано на 13 Октомври 2022
6 снимки

На 15 октомври, събота, от 11:30 ч. „ “ ще представи нови кулинарни истории на зрителите на bTV, този път от района на Ивайловград. Езически светилища, гробни съоръжения, могили и останки от крепости свидетелстват за живот още от праисторически времена. Чаровната и любознателна водеща на предаването Мария Жекова ще потегли на поредното, българско приключение и ще потопи зрителите в атмосферата и духа на този мистичен край.  

Първата спирка е в с. Хухла – уникално място, където могат да се намерят всички видове билки, описани в българските енциклопедии. Хората тук вярват, че билките могат да излекуват всяка болест, а лечителят Тодор Колев ще разкаже повече за тях.  

Следва с. Плевун, където Мария ще посети семейна таханджийница и ще се запознае със стара рецепта за сусамов тахан, пазена десетки години. Според рецептата, сусамът трябва да се смели в каменна мелница и да се изпече в пещ на дърва, а как Мая от семейната таханджийница „говори на сусама“ и успява да запази автентичността на старата технология, ще стане ясно в събота по bTV.  

Приключението ще продължи в с. Мандрица – албанското село на юг от Ивайловград. Със самобитната си архитектура и необичаен произход на населението, то е едно от онези бързо изчезващи села, с които си отива и част от етническото и културно богатство на България.  

Финалът на съботната кулинарна среща ще е в с. Свирачи – селото на малоазийските българи. Тук зрителите ще научат типични за селото рецепти за трахана, пиле с кус-кус и зелник.  

Храната е важна част от идентичността на всеки народ и отношението ни към нея показва кои сме и какви хора сме, затова трябва да помним традиционните храни и рецепти.  

„Живеем на божествена земя, наследила толкова много култури“, ще заяви Мария Жекова в края на пъстрото съботно пътешествие.  

Гледайте „Вкусът на България“ на 15 октомври от 11:30 ч. по bTV. 

Ключови думи: