На живо

7

Апетитни истории за хинап и песто от тученица в новия епизод на „Вкусът на България“

Мария Жекова ще посети района на Ловеч в събота от 11:30 ч. по bTV

Публикувано на 02 Ноември 2022
Апетитни истории за хинап и песто от тученица в новия епизод на „Вкусът на България“
Снимка: bTV Media Group

Тази събота, 5 ноември, в 11:30 ч., водещата на „Вкусът на България“ и кулинарен ентусиаст Мария Жекова ще запознае зрителите на bTV с готварските традиции и чудатите растения в района на Ловеч. Красотата на едно от най-ранно населените места в България, която се е пренесла в бита и кулинарните вкусове на местните жители, обещава пореден вълнуващ епизод на кулинарното предаване.

Снимка: bTV Media Group

Съботното приключение ще започне от село Торос, където Мария ще види отблизо пасищни пуйки, копринки – специална порода кокошки, които „плачат“ за прегръдки и уникална порода български кокошки, които снасят зелени яйца. Производител на песто от селото ще разкаже как се прави  домашната горчица и песто от тученица, което впечатлява с качества и вкус дори италианците.

Снимка: bTV Media Group

Специалитетите, които зрителите ще видят в село Малка Желязна, следваща спирка в ловешкия регион, ще включат - сух таратор, наричан още „кисело“, бъркан „брусеник“ и фина торта от юфка по стара рецепта.

Снимка: bTV Media Group

В село Гложене пък очарователна дама ще сподели пред Мария две типично гложенски рецепти - за сладка баница и сладкиш „Агнеси“, а млад мъж ще я впечатли с омаен разказа за хинапа и ликьора, който се прави от него. Ще стане ясно, че в различните краища на страната хинапът е известен още като финап, янап, барбарошка, дзиндзифка или китайска фарума, а интересното е, че всички части от растението – корени, листа, кора и плодове се използват в народната медицина.

Снимка: bTV Media Group

Вдъхновена от този разговор Мария ще измисли рецепта за десерт от овесени бисквити с хинап, извара от козе мляко и меден солен карамел.

Гледайте „Вкусът на България“ тази събота от 11:30 ч. по bTV

Ключови думи: