На живо

7

NJOY Талант: Какво е Шоудаун?

Подробности за него пред радио N-JOY разказа Иван Янев от Федерацията за спорт за хора със зрителни увреждания

Публикувано на 14 Април 2022
NJOY Талант: Какво е Шоудаун?

Поредният гост в рубриката NJOY Талант е Иван Янев от Федерацията за спорт за хора със зрителни увреждания 

В епизода на България търси талант от 27.03 той разказа и демонстрира специален спорт за незрящи - Шоудаун.

Това е спорт, който навлиза в България преди 15 години, когато е основана и федерацията. Шоудаун е създаден през 60-те години на 20 век от един незрящ канадец, а идеята е била незрящите да го практикуват сами, без чужда от помощ. Спортът се играе на специална игрална маса, която прилича на въздушен хокей, но играчите се ориентират по звука на търкалящата се по нея пластмасова топка, пълна с малки метални топчета. 

През 2009 г. в България пристига първата маса по Шоудаун. (Днешните шампиони все още се подготвят на нея). През 2010 г. отварят и първата зала по този спорт - в Студентски град. През 2013 г. започва редовното провеждане на държавни първенства. През 2017 г. е първото международно участие в турнир на български отбор (в Литва). През 2018 г. е първото участие в Европейско първенство. През 2019 г. е първото представяне на български състезатели на Световно първенство. 

Снимка: vipsport.bg

В момента около 200 души незрящи се спортуват активно Шоудаун в България. Федерацията е отворила клубове за този спорт в много градове извън София (Благоевград, Перник, Пловдив).  

Главната цел на Иван и неговите колеги, тъй като през последните 15 години е започнала интеграция на незрящи деца в общообразователните училища, повече родители на незрящи деца да научат за този спорт, да се свържат с федерацията и децата им да спортуват и да имат един по-пълноценен живот.

Чуйте интервюто в аудиофайла по-горе на страницата.   

Ключови думи: