На живо

7

Евтим Стоянов от MasterChef 8: Чироз от зарган и паламуд лакерда

И в днешното издание на Master Зона продължават срещите ни с ресторантьора от Созопол

Публикувано на 29 Февруари 2024
5 снимки

И в днешното издание на Master Зона продължават срещите ни с Евтим Стоянов от MasterChef 8.

Чирозът от зарган е бестселър в заведението на ресторантьора от Созопол. За него той разказа, че уловът се осолява за час с печена морска сол, след което се изсушава за 4-5 дни на чист морски въздух. Когато е добре изсъхнал се запича на скарата, почиства се от костите и се овкусява семпло - със зехтин, лимон, чесън и копър.

Друг виден представител на мезетата в региона, приготвян от бащата на Евтим, е соленият паламуд лакерда. Лакерда е начинът на приготвяне на риба, като от съществено значение е паламудът да е минимум 1 килограм, защото по-дребните риби не са достатъчно мазни и нямат тези вкусови качества като по-големите екземпляри. Най-вкусна става лакерда от риби, които са между 2 и 5 килограма. Осолената в саламура риба запазва сочността си и приятния си светлорозов цвят.

Снимка: Евтим Стоянов - личен архив

"Консистенцията е "топи се в устата", казва Евтим Стоянов и продължава: "Това е причината баща ми да го назовава "созополски локум".

След като рибата е готова се нарязва на шайби и за да се предпази от оксидация и ферментация, се полага в слънчогледово олио, в което предварително е запържена филия хляб, за да му се придаде допълнителна дълбочина на вкуса. Класическите подправки обикновено са дафинов лист и бахар, които клед престоя си в олиото придават един много приятен и деликатен вкус, като подтискат типичния мирис на солена риба.

Очаквайте следващия епизод на рубриката Master Зона" в шоуто "От 10 до 2 с Нейа" утре около 12:30 ч. по радио N-JOY.

Ключови думи: