На живо

7

Идея за уикенда: Тодоровден

Чуйте повече за Конския Великден и за местата, където се провеждат традиционните за празника кушии

Публикувано на 22 Март 2024
Идея за уикенда: Тодоровден
Снимка: Pexels

На 23 март е Тодоровден, затова този петък в рубриката "Идея за уикенда" водещата на шоуто "От 10 до 2" и редакторът Цвети Симеонова ни разказаха повече за Конския Великден и за местата, където се провеждат традиционните за празника кушии. 

Народът вярвал, че на този ден свети Тодор съблича деветте си кожуха, яхва бърз кон и се явява пред Господ с молба да прати на земята топлото време, лятото. Когато стига до небесното царство, светецът забива копието си и връзва юздата на коня за него, тогава от земята се вдига пара и настъпва сезонът за усилен труд на полето.

Тодоровден се отбелязва, по традиция, първата събота след Сирни Заговезни, затова и датата му се мени всяка година.

Тодоровден в първата българска държава е бил ден за пролетен преглед на войската. От този пролетен „изпит“ за боеготовност на армията се е определяло могъществото на държавата.

Народните вярвания и свързаните с тях обичаи са насочени към пожеланията за здраве и плодородие през цялата година. Без значение дали вярваме в преданията, можем да си подарим живописно преживяване за нас и нашите близки.  

Къде и кога:  

В София традиционния празник за Тодоровден ще се проведе в квартал Бенковски с начало 10:30 ч. на площад Биримирци, а в 11 часа ще започнат демонстрации на екипа на група "Конна полиция" към район Сердика. Дефиле, водосвет и кушия за Тодоровден ще има и в квартал Горна баня с начало 11 часа.  

На 2 км. от Пловдив в село Царацово в Конна база Фригопан - 10 часа.

Многовековните традиции на Тодоровден оживяват и в село Житница, където празникът ще бъде отбелязан с богата програма и интересни атракции на конна база "Тракиец" с начален час 11:00 ч. 

Конни състезания по повод Тодоровден ще се проведат и в Стара Загора - началото е 11 часа а мястото Конната база при Тракийски универстит.  

Пищна празнична програма, ще има и в Екопарк Варна в к.к. "Св.св. Константин и Елена" от 11:30 часа.

На 33 км. от Варна в село Неофит Рилски в културно-историческия комплекс "Исторически парк" ще се проведе възстановка за Тодоровден с начало 12:30 часа. 

Варненското село Дългопол ще отбележи Тодоровден с празник започващ в 10 часа.  

Бургас ще отбележи Тодоровден  от 11 часа на конна база парк "Езеро".  

Конно шоу за Тодоровден ще се проведе на Хиподрума край Русе от 11 часа.  

С начало 11 часа е обявена празничната програма за Тодоровден във Велинград в местността Гергевана.  

В Шумен отбелязването на Тодоровден ще започне още днес, като в 16:30 през града ще премине дефиле на коне и ездачи от клубовете по конна езда в града. Традиционната конни състезания ще се проведат на 23 март от 10 часа на Хиподрума в Шумен.  

Село Момчиловци край Смолян кани своите гости да облекат народни носии и да присъстват на празничната кушия от 11 часа.  

Състезания по прескачане на препятствия, конна акробатика, дефилета и демонстрации, ако това не е грабнало вниманието ви за финал щедобавим, че тези красиви и величествени животни са били част от историята на народа ни от хилядолетия и заслужават нашата почит и внимание, а празникът е и един чудесен повод да разнообразим забързаното си ежедневие.

Ключови думи: