На живо

7

Идея за уикенда - Павел баня, Скоболево, Турия, Копривщица

Магията на минералните води в района, красотата на розите, интересна слеща със щрауси и музеят на Чудомир

Публикувано на 01 Септември 2023
6 снимки

Тази седмица в рубриката "Идея за уикенда" сме на гости на района на Павел баня. 

Градът се намира в централна Южна България, в област Стара Загора, и е в близост до градовете Калофер и Казанлък. Павел баня e национален балнеоложки център, известен с лечебните си минерални води. Минералните води тук са известни с лечебните си свойства при случаи на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, състояния след травматични и ортопедични заболявания, заболявания на периферната нервна система и др.

Повод за посесещението на района е 14-тата седмица на голямото лятно турне N-JOY Summer, където водещата на обедното шоу Нейа Димитрова ни отведе. Тя предлага, око имате път наоколо да не пропускате да посетите село Турия, където се намира Къщата-музей на Чудомир - патриарха на българския хумор, писателя и художника Димитър Чорбаджийски, където може да научите повече за него. 

Сред спирките в района може да включите и разходка до село Скобелево, където се намира Етнографски Комплекс "Дамасцена", където се намира първа частна розоварна в България. Тя е основана през 1991 г. Единствената розоварна на територията на България, в която могат да се видят невероятни стенописи, разказващи истории за миналото на нашия народ, за пътя по който е преминала розата, за да се радваме днес на нейния скъпоценен дар – розовото масло. Там може да проследите отблизо технологията на розоварене и да научите интересни факти за историята на маслодайната роза и нейното приложение. 

Също в Скобелево се намира и фермата за щрауси "Четири сезона", ще може да присъствате на беседа за чудатите птици, както и да си закупите щраусови продукти и сувенири, домашни биопродукти и разсад за плодни храсти и маслодайна роза. Ели и целият екип ще ви разкажат за любопитни факти като тези, че щраусите обитават планетата ни вече 65 милиона години, че са най-бързото двуного животно в света - развива цели 75 км. в час, както и че окото на щрауса е най-голямо при гръбначните животни.

А, ако например пътувате от София, на път не пропускайте да се отбиете и във великолепната Копривщица! 

 

Ключови думи: