На живо

7

Иконичните шапки „Borsalino“

Нов епизод на рубриката “Art & Beauty” в Шоуто на Инспектор N-JOY с Марияна Митева

Публикувано на 23 Септември 2022
Иконичните шапки „Borsalino“

В днешния епизод на “Art & Beauty” Инспектор N-JOY и Марияна Митева продължават с тематичния месец свързан с шапките. Ред е на луксозните шапки „Borsalino“.

Това е иконична шапка с вековна история, която продължава да допълва тоалетите на много кинозвезди, дизайнери, както в класическия мъжки вариант, в който е създадена, така и в многото по-актуални разновидности. Популярна и до днес, шапката „Borsalino“ се смята за един от най-успешните модни аксесоари на всички времена.

Името й не е на модела, а на самата марка. През 1857 година, Джузепе Борсалино стартира работилница в Александрия – италиански град в областта Пиемонт, близо до Алпите, която специализира в производството на филцови шапки. При самото й създаване, Джузепе работи с мисълта, че създава нещо уникално и неповторимо, което с времето се оказва истина. Превръща се в най-старата италианска компания за създаване на луксозни шапки.

Първоначално произвежда по 2500 шапки на ден, но след спечелването на Световното изложение в Париж през 1900 година, бързо добива популярност в световен мащаб и производството на шапки се увеличава до 2 милиона годишно. След завладяването на американския пазар, „Borsalino“създава връзки с филмовата индустрия, като едни от най-запомнящите се примери е снимката на Хъмфри Богард, партниращ си с Ингрид Бергман във филма „Казабланка“. Освен, че утвърждава връзката си с киното, той създава и такава с изкуството. Компанията си сътрудничи и с едни от най-известните художници. Античните плакати на „Borsalino“ са изключително търсени колекционерски предмети, продаващи се от най-големите аукционни къщи.  Сътрудничи си и с големи имена на Световната мода – Tom Ford, GUCCI, Versace, Moschino и други.

Тези образци на шапкарското изкуство могат да се видят в специално посветени музеи и продължават да се произвеждат в Александрия.

Повече може да чуете от аудиофайла по-горе в статията.

 

Ключови думи: