На живо

7

„Да откриеш България“ – Видин

Отправяме се към Видин, за да научим повече за уникалната крепост „Баба Вида“ и забележителностите на града

Публикувано на 23 Май 2024
„Да откриеш България“ – Видин
Снимка: pexels.com/NikolayTenev

Ако обичаш да пътуваш, не пропускай да се насладиш на свободно си време и да откриваш нови и интересни места в България – кътчета с уникална природа, забележителна история и древна култура.

Слушай рубриката на радио N-JOY и Министерството на туризма „Да откриеш България!“ и ще бъдеш запленен от спиращи дъха природни красоти, ще бъдеш очарован да се озовеш на места, съхранили историята ни от древността, да се запознаеш с местни занаяти, обичаи и традиции, да се потопиш в магията на българския музикално-песенен и танцов фолклор, да усетиш уникалния български дух и идентичност, въплътени  в празниците, свързани с дома, семейството и децата.

Тази седмица в рубриката „Да откриеш България“ акостираме на брега на река Дунав, за да ви разкрием повече за хилядолетната история на град Видин.

Град Видин има много културно-исторически паметници от различни исторически епохи, но най-известният от тях е Средновековният замък „Баба Вида“.

Снимка: Регионален исторически музей - Видин

Замъкът е разположен в северната част на гр. Видин, на брега на река Дунав, и е известен с името “Бабини Видини кули” или “Баба Вида”. Легендата разказва, че Вида била най-голямата дъщеря на български болярин с обширни владения. Поучена от неуспешните бракове на сестрите си – Кула и Гъмза, тя отхвърлила всички предложения за женитба, изградила непристъпен замък и прекарала в него целия си живот. 

Крепостта е единственото напълно запазено средновековно отбранително съоръжение. Изградена върху част от основите на римската крепост Бонония. „Баба Вида“ се отличава със своите каменни бастионни кули, многобройни бойници и помещения с различни размери и предназначение. Освен със забележителната си архитектура и история, „Баба Вида“ привлича посетители и с различни постоянни и временни експозиции - късно средновековно облекло и въоръжение, владетелски костюми, отбранителни системи и др.

Слушайте аудиофайла на страницата и научете повече за забележителностите на красивия ни дунавски град от разговора на Цвети Симеонова с Христина Кирилова, директор на Регионалния исторически музей - Видин.

Кръстатата казарма - гр. Видин

Музей Конака

„Да откриеш България“ – съвместна рубрика на Министерството на туризма и радио N-JOY

Ключови думи: