На живо

7

Зелените идеи в нашия дом

До 23 юни продължава да тече "Зелената седмица" по радио N-JOY, под мотото "Отговорни към природата заедно"

Публикувано на 20 Юни 2024
Зелените идеи в нашия дом
Снимка: iStock / Nickbeer

До 23 юни продължава да тече "Зелената седмица" по радио N-JOY, под мотото "Отговорни към природата заедно".

След като разгледахме начините за екосъобразен транспорт, темата за рециклирането и по-устойчив и здравословен начин на хранене, както и намаляването на хранителните отпадъци, днес ще обърнем внимание на енергията.

В горещите летни дни търсим решение за охлаждане и прибягваме до вентилатори и климатици, което неизбежно означава, че ще увеличим разхода на ток. Охлаждането и отоплението на дома са едни от най-големите разходи на електричество и съответно допринасят значително за ръста на въглеродните емисии, тъй като има нужда от производство на повече електроенергия. По тази причина много съвременни домакинства прибягват до инсталирането на смарт термостати. Също така уредите за отопление и охлаждане трябва да са енергоспестяващи.

Слънчевите панели също могат да ни помогнат да постигнем енергийна ефективност. В името на пестенето на енергия, добра идея е да се погрижим за вътрешната и външна изолация на дома. Подобни мерки спестяват средства и намалят емисиите на CO2 и други вредни за околната среда вещества.

Снимка: iStock/ SolStock

Не бива да забравяме, че всеки път, когато използваме вода, ние използваме и енергия. Сайтът Water's Worth Saving например дава съвети как да пестим вода у дома – сред тях са да намалим времето, в което си вземаме душ, да избягваме вземането на вана, да пускаме пералнята на по-ниски градуси, да пускаме съдомиялната, когато нейният обем е запълнен, да не оставяме водата да си тече, а да спираме крановете и да не ги оставяме да капят, да научим децата на разумно потребление на водата.

Ключови думи: