На живо

7

За и против използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия

Какви са мненията на суперзвезди като Drake, Selena Gomez и Ed Sheeran по актуалния въпрос и напредващите технологии

Публикувано на 24 Август 2023
За и против използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия
Снимка: Pexels

С напредването на технологиите и навлизането на софтуери с изкуствен интелект почти във всеки бранш, все по-често се повдига въпросът за етичния аспект при неговото използване. Особено засегнати от тези иновации се оказват представителите на развлекателната индустрия и в частност на музикалния бизнес.

В последно време, в социалните мрежи се появяват кавъри на известни парчета в изпълнение на друг артист, използвайки изкуствен интелект за тяхното създаване. Те най-често са разпространявани от потребители на тези мрежи, но не и от самите артисти. Друга практика е създаването на тракове със звучене и глас, наподобяващи тези на известни изпълнители като Drake, от подобни AI софтуери, които заливат социалните платформи.

Но има ли всъщност проблем, обвързан с подобни практики?

Етичната страна на използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия е тема, която провокира разнообразни мнения от специалисти. Освен възможностите, които такива иновации предлагат на артистите, тези технологии са обвързани и с много проблеми, в ущърб на тяхното творчество и права. Музикални компании от цял свят търсят начин да защитят печалбата, авторските права на своите изпълнители, както и тяхната оригиналност. Друг проблем, който провокира притеснения не само в развлекателната индустрия, но и в много други сектори, е влиянието на изкуствения интелект върху възможностите за работа и заместването на човешкия труд от компютър. За съжаление, според специалисти това влияние може да има ефект и върху музикалните изпълните, които също изразяват своето мнение по въпроса.

Billboard представи класация, в която синтезира изказванията на известни изпълнители във връзка с изкуствения интелект и музикалната индустрия.

Според Ed Sheeran, холивудските филмови продукции отдавна ни предупреждават да не се позволява роботизирането, но въпреки това всички го правят. Той добавя и че отнемането на работни позиции от човека довежда до обезсмислянето на цялостната функция на обществото.

Drake пък е една от най-честите мишени на подобни практики на потребителите на социални мрежи, свързани с прилагането на изкуствен интелект за създаването на кавъри с неговия глас на хитове на Lana Del Rey или други рапъри. В социалните мрежи той сподели, че за него чашата е преляла след кавъра на песента на Ice Spice – “Munch”. Може линк?

Наскоро и Selena Gomez сподели своето мнение по въпроса. В социалните мрежи беше разпространен AI кавър  на хитовото парче “Starboy” на бившата ѝ половинка The Weekend с гласа на Selena. В коментар под въпросния пост, към който дори беше поставен нейният лик, певицата определи случващото се като „страшно“.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by funnylyric (@funnylyric)

Разбира се, мненията са разнообразни и някои изпълнители като Liam Gallagher и Grimes пък подкрепят използването на изкуствен интелект в музикалният бизнес като „невероятно“.

Ключови думи:
@