На живо

7

Вторият полуфинал на Евровизия ще бъде тази вечер

И в него ще има българска следа, след успеха в първия полуфинал на чешката групата Vesna, в която участва българката Танита Янкова

Публикувано на 11 Май 2023
4 снимки

Тази вечер в Ливърпул ще се проведе вторият полуфинал на конкурса за песен Евровизия 2023.

Артисти от 16 държави ще вземат участие в шоуто, а 10 от тях ще продължат към големия финала на 13-и май. И във втория полуфинал на конкурса има българска следа, след успеха в първия полуфинал на чешката групата Vesna, в която участва българката Танита Янкова. Певицата Бланка, която ще представи Полша с песента “Solo” във втория полуфинал, e наполовина българка.

Зрителите в България могат да го гледат шоуто на живо от 22:00 часа в официалния канал на конкурса.  

Феновете на конкурса отново ще имат възможност да гледат шоуто заедно и да споделят емоцията и тази вечер по време на втората вечер на Sofia Eurovision Party 2023 в The Steps на ул. Братя Миладинови 12. Входът отново е свободен, вратите отварят в 21:00 часа, а организаторите ще събират дарения за три благотворителни организации - Мати Украйна, Інсайт и United24. На 13-и май в The Steps ще е финалната вечер на българското събитие за Евровизия. На събитието феновете ще могат да проследят големия финал, а след това ще има концерт и парти с артисти и хитове от Евровизия.

Българските зрители ще могат да подкрепят Бланка в онлайн гласуването по време на шоуто. Освен Полша във втория полуфинал ще вземат участие Дания, Армения, Румъния, Естония, Белгия, Кипър, Исландия, Гърция, Словения, Грузия, Сан Марино, Австрия, Албания, Литва и Австралия. И тази вечер водещи на шоуто ще бъдат звездата от сериала Ted Lasso - Хана Уодингам, певицата Алеша Диксън, украинската рок звезда Джулия Санина, както и едно от най-известните лица на британската телевизия - Греъм Нортън.

Украйна спечели правото да домакинства Евровизия 2023 след победата на рап групата Kalush Orchestra и тяхната песен „Stefania”. Поради продължаващите военни действия на територията на Украйна, организаторите на конкурса от Европейския съюз за радио и телевизия взеха решение да предоставят домакинството на конкурса на завършилите втори Великобритания.

Ключови думи: