Как ви звучи да си приготвите сарми с топинамбур за Бъдни вечер?
В рубриката "Вкусът на празниците" Chef Севда Димитрова ни разкрива любопитни факти за един зеленчук, с който можем да разнообразим трапезата си.
"Не е тайна за никого, че разнообразното и балансирано хранене със сезонни продукти е най-добрият подход, който можем да изберем за нашето здраве.
Има плодове и зеленчуци, които често са пренебрегвани – едни са прекалено екзотични за нашия вкус, а други – не знаем как да приготвим, дори нямаме представа, че са толкова вкусни, защото никога не сме ги опитвали.
Топинамбур, земна ябълка, йерусалимски артишок и гулия – това са имената на един и същ зеленчук.
Зеленчук, който може да се яде както суров, така и печен, пържен, варен, на туршия, чипс и т.н. Оцелява дори и при екстремни климатични условия и носи в себе си невероятен хранителен заряд. Интересен факт е също така, че дори и малко парче от този зеленчук да попадне в почвата, то се захваща и размножава.
Днешната рецепта е за предястие с йерусалимски артишок
Необходими продукти: (за 4 души)
12 бр. средно големи топинамбура
200 гр. козе сирене
100 гр. крема сирене
60 гр. трюфел паста
микро растения и цветя
Почистваме и сваряваме в подсолена вода земната ябълка.
Докато е все още топла я нарязваме на две по дължина. Внимателно отделяме кората, като се стараем да не я скъсаме. Изпържваме в загрято до 170 градуса олио, докато стане хрупкава и поставяме на кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Вътрешността на сварената гулия намачкваме с вилица, докато е още топла и смесваме с трюфел пастата и овкусяваме с малко сол и черен пипер.
Пасираме козето сирене заедно с крема сиренето. По желание овкусяваме с билки, които обичаме.
Пълним 12 изпържени половинки от кората на йерусалимския артишок с пюрето с трюфел, а останалите 12 с муса с козе сирене. Взимаме една напълнена половинка с мус и върху нея слепваме друга половинка с пюре от земна ябълка с трюфел, стараейки се отново резултата да прилича на цяла грудка земна ябълка.
Украсяваме с микрорастения и ядливи цветя.
Chef Севда Димитрова предложи също така да разнообразим трапезата на Бъдни вечер, като използваме земната ябълка в плънката за постните сарми.
За повече интересни кулинарни идеи може да последвате шеф Севда Димитрова във Facebook и Instagram.
В аудиофайла чуйте разговора на водещата на рубиката "Вкусът на празниците" - Нейа с Chef Севда Димитрова и разберете как кулинарката е изненадвала гостите в ресторанта си със "загадка" от пюре от гулия, чипс от земна ябълка или туршия от топинамбур.