На живо

7

BTS са носителите на наградата „Глобален артист за 2021“

Така RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V и Jung Kook записаха имената си в историята на звукозаписната индустрия, като станаха първите, спечелили признанието в две последователни години, след като бяха оглавили списъка и през 2020 г.

Публикувано на 25 Февруари 2022
BTS са носителите на наградата „Глобален артист за 2021“
Снимка: BAMP / Courtesy of HYBE

Южнокорейският феномен BTS са носителите на наградата „Глобален артист за 2021“, присъждана ежегодно от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е национална група.

Така RM, Jin, SUGA, j-hope, Jimin, V и Jung Kook записаха имената си в историята на звукозаписната индустрия, като станаха първите, спечелили признанието в две последователни години, след като бяха оглавили списъка и през 2020 г.


За първи път името на BTS се появи в класацията през 2018 г., когато зае второто място, а през 2020 г. стана първата корейска група, спечелила наградата, както и първият победител, който се изявява предимно на език, различен от английския. Нарастващата популярност на K-Pop стила, който BTS популяризираха по цял свят, кулминира в появата на втора K-Pop група в Топ 10 на списъка тази година. SEVENTEEN дебютират на 9-то място, затвърждавайки нарастващия интерес към този музикален стил.


През 2021 г. BTS продължиха да доминират света на музиката. Сингълът „Butter“, който излезе през май 2021 г., имаше моментален успех и остана на първото място в Billboard Hot 100 за седем последователни седмици. През юли BTS сами свалиха “Butter” от върха, като поставиха там новия си сингъл „Permission to Dance“.

Само два месеца по-късно, сътрудничеството им с Coldplay, „My Universe“, също стана №1 в САЩ. Затвърдиха позициите си и в Азия, където компилацията им с хитове на японски „The Best“ оглави класацията на Oricon за албуми в края на годината. Така те станаха първата неяпонска група, изкачила се на върха в последните 37 години. В родината си отбелязаха шеста поредна година под номер 1 в класацията за албуми, този път с изданието на “Butter”.
Франсис Мур, главен изпълнителен директор на IFPI, каза: „Феноменалният успех на BTS през последната година е доказателство за тяхната креативност, упорита работа и постоянен ангажимент да продължат да намират начини да представят музиката си на света. Пеейки на три различни езика, те демонстрират своята изключително уникална привлекателност за целия свят, а тяхната вярна фен база им помогна да станат първите артисти в историята, които оглавяват класацията „Глобален артист“ в две последователни години.”
Челната тройка на класацията се оформя от двукратния победител Тейлър Суифт, която завърши на второ място за втора поредна година. Следва я Адел, която си осигури третата позиция, след като последно беше в списъка през 2015 г., когато го оглави. Дрейк и Ед Шийрън, които са заемали първото място в списъка в предишни години, се наредиха съответно четвърти и пети. Освен K-Pop групата SEVENTEEN, има още едно ново име в списъка. Това е Оливия Родриго, която дебютира на десето място, след невероятния успех на първия ѝ албум SOUR.


IFPI Top 10 Global Recording Artists of 2020
1. BTS
2. Taylor Swift
3. Adele
4. Drake
5. Ed Sheeran
6. The Weeknd
7. Billie Eilish
8. Justin Bieber
9. SEVENTEEN
10. Olivia Rodrigo

Предишни победители в годишната класация
2020 - BTS
2019 – Taylor Swift
2018 – Drake
2017 – Ed Sheeran
2016 – Drake
2015 – Adele
2014 – Taylor Swift
2013 – One Direction

ЗА БАМП
Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи български продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия. Основана през 1996 г., БАМП е единствената по рода си организация, която представлява и защитава интересите и правата на продуцентите и дистрибуторите на звукозаписи и музикални видео продукти на територията на България. През 1999 г. Асоциацията е призната за Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). От 2020 г. БАМП е национална агенция за територията на България за предоставяне на Международния стандартен код за звукозаписи ISRC.
За IFPI
Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) представлява световната звукозаписна индустрия, защитава нейните интереси и права, като отстоява стойността на записаната музика, действайки в над 70 основни пазара. IFPI обединява 8000 членове – водещи и независими звукозаписни компании, национални групи и свързани с федерацията дружества за колективно управление на права в 70 държави по целия свят.

Ключови думи: