На живо

7

Топ 10 на актуалните бюти и модни трендове за 2024 г.

За да надникнем в бъдещето, ражглеждаме наблюденията на Pinterest Predicts, проницателен годишен доклад, който се задълбочава в нововъзникващите тенденции в красотата, модата, здравето и други

Публикувано на 10 Януари 2024
Автор: Нейка Димитрова - Нейа
Топ 10 на актуалните бюти и модни трендове за 2024 г.
Снимка: iStock

Докато през 2023 г. се наблюдаваше бум на експериментирането в модата, посоката в стил Барби, характеризиращата се с носталгия и ретро естетика модна тенденция Y2K, максимализма, облеклото с големи размери и все по-популярната K-beauty, то новата година носи със себе си нови трендове. За да надникнем в бъдещето, ражглеждаме наблюденията на Pinterest Predicts, проницателен годишен доклад, който се задълбочава в нововъзникващите тенденции в красотата, модата, здравето и други. Въз основа на огромния набор от данни, генерирани от 482 милиона активни потребители месечно, този отчет предлага ранни индикации и поглед върху потребителските тенденции, които се очаква да оформят 2024 г.

Грим и нокти в аквамарин. Трендът Blue Beauty се завръща и залага на пастелно сините сенки за очи, син бляскав грим и син маникюр ще донесат полъх от 60-те години на миналия век, но в нов и съвременен прочит.

Снимка: Pexels

Големи и впечатляващи бижута - Make It Big. През 2024 г. аксесоарите и красотата ще станат по-смели, по-големи, вдъхновени от скулптури и като цяло екстравагантни.

Снимка: Pexels

Яркият хром и студените сребърни тонове (Hot Metals) също ще са популярни. Дамите ще залагат на малко по-хардкор стилистиката - разтопени цветни металици по ноктите, вместо обичайно неутралните визии.

Снимка: iStock

„Натрупване на панделки“, на англ. Bow Stacking, е тенденцията, която се наблюдава в интереса на поколението Z да добавят малки и големи панделки в тоалетите, обувките, бижутата и в косите си.

Снимка: Pexels

Трендът „Be Jelly“, напомнящ мекотело, се завръща в моделите на световни брандове под формата на чанти, сандали и дори аксесоари за дома от меки материали тип гума, силикон, PVC.

Снимка: iStock / SangHyunPaek

Грижата за тялото от глава до пети ще бъде на пиадестал през 2024 г. Младото поколение дава приоритет на лосиони от висок клас, спа процедури у дома и изобилие от слънцезащитни SPF продукти. Максимум от жизнено важната „нежна и любяща грижа“ (TLC – Tender Loving Care).

Снимка: Pexels

Тенденция, която се оформя при младите е преминаването от електронни звуци към нещо много по-ретро през 2024 г. – ретро джаз (Jazz Revival). Отвъд обикновената фънк музика, има нарастваща тенденция към облекло, вдъхновено от джаза, слабо осветени събития и носталгична естетика.

Снимка: Pexels

Едно пиленце пък твърди, че Милениалите и поколението Z ще са луди по бадминтона през 2024 г. През следващата година търсенията за всичко от „облекло за бадминтон“ до „естетика при игра на бадминтон“ ще бъдат доста популярни.

Снимка: Pexels

Интересен е трендът „grandpa core“ (буквално преведено от английски език - ядрото на дядо), който ще добави уникални и вечни елементи към своите тоалети. То провокира да помислим за шито облекло, стилни жилетки и ретро улични дрехи.  

Снимка: Pexels

Повторно използване - Upcycling също ще бъде популярно през 2024 г. От повторно използване на остатъци от тъкани до измисляне на ястия от остатъци. Boomers и Gen X ще използват каквото могат да намерят, за да превърнат обикновените тениски в кройки, които са изключителни за тях. Освен това, като използват изостаналата в хладилника отнова, те ще поддържат устойчивостта на храната.

Ключови думи: