На живо

7

Том Круз и Топ Гън: Маверик превзеха Кан с грандиозна галапремиера

„Златна палма“ за цялостно творчество на Том Круз и няколкоминутни овации белязаха премиерата на филмовото събитие на сезона

Публикувано на 19 Май 2022
Том Круз и Топ Гън: Маверик превзеха Кан с грандиозна галапремиера
Снимка: Форум Филм България

Том Круз направи грандиозно завръщане на Лазурния бряг и най-престижния филмов форум в света с изключителна галапремиера на дългоочаквания хит Топ Гън: Маверик.

Посрещането на актьора от организаторите на фестивала и феновете беше грандиозно, дори и за традиционно високите стандарти на Кан – недвусмислено доказателство за изключителния статут на Круз като една от най-големите истински звезди на Холивуд. Малко преди премиерата на Топ Гън: Маверик, която беше ознаменувана и от специално авиошоу, в което изтребители кръстосваха небето, оставяйки следи в цветовете на френското знаме, Том Круз изненадващо получи и специална почетна „Златана палма“ за цялостно творчество. Най-голямата награда за Круз, обаче, дойде след последния кадър на филма, когато зрителите дадоха своята оценка с 5-минутни овации – сълзите в очите на актьора свидетелстваха за благодарността от топлото посрещане и гордостта от добре свършената работа на целия творчески и технически екип.

Снимка: Форум Филм България

А и старанието, което полагат Том Круз и всички останали в продукцията на Топ Гън: Маверик е наистина достойно за уважение. Специално видео ни отвежда зад кулисите на снимачния процес и ни запознава с доста тежкия, но изключително удовлетворяващ тренировъчен процес, през който преминават всички актьори на филма, за да могат зрителите да получат максимално реалистично усещане за въздушните акробатики и битки. Самият Круз е категоричен, че не би снимал продължение на класиката от 1986 г. освен, ако нямат отлична история и всички имат възможност да се качат в кабините на истински изтребители. Резултатът, както стана ясно и от Кан, е налице. 

Снимка: Форум Филм България

Отдаващ почит на предефиниралия екшън жанра оригинал на Тони Скот от 1986 г. и заснет с най-новите достижения в кинотехнологиите, Топ Гън: Маверик поразява със спиращи дъха, заснети в реална среда и без намесата на компютърно генерирани ефекти въздушни сцени и каскади, които, верен на неподражаемия си стил, Том Круз изпълнява сам. Подгответе се за свръхзвукови скорости и адреналин, но и за изключително емоционална история, когато на 27 май Топ Гън: Маверик най-накрая влети в кината, IMAX и 4DX. А най-нетърпеливите фенове ще могат да излетят в небето с капитан Маверик още от 26 май на специални предпремиерни прожекции.

За филма:

След повече от тридесет години служба като един от топ пилотите на Американските  военноморски сили, Пийт „Маверик“ Мичъл (Круз) е намерил мястото си – да достига крайни предели като безстрашен тест пилот и да отбягва повишенията, които биха го задържали на земята. Когато Маверик се оказва инструктор на специален отряд пилоти от Топ Гън, трениращи за невиждана досега мисия, той се среща с лейтенант Брадли „Рустър“ Брадшоу (Майлс Телър), син на загиналия му партньор и най-добър приятел Ник Брадшоу – Гуус.

Изправен пред несигурно бъдеще и преследван от миналото си, Маверик се сблъсква с най-дълбоките си страхове в мисия, която изисква най-голямата жертва от тези, които ще бъдат избрани да полетят.

Режисьор на Топ Гън: Маверик е Джоузеф Козински (Трон: Заветът, Забвение), а сценарият е дело на Кристофър Маккуори (Обичайните заподозрени, Мисията невъзможна: Разпад), Ерън Крюгер (Дъмбо, Дух в броня) и Ерик Уорън Сингър (Американска схема, Интернешънъл), по образи създадени от Джим Кеш и Зак Епс мл. Продуценти са Джери Брукхаймър, Дейвид Елисън, Кристофър МакКуори и Том Круз. Автор на основния сингъл от саундтрака към филма „Hold My Hand“ е емблематичната и винаги провокативна Лейди Гага.

Освен Том Круз и Майлс Телър (Дивергенти, Камшичен удар), в актьорския състав се включват и Вал Килмър, който се завръща като емблематичния Айсмен, Дженифър Конъли, Джон Хам, Ед Харис, Глен Пауъл, Луис Пулман, Моника Барбаро, Чарлс Парнел, Дани Рамирес, Джей Елис, Грег Тарзан Дейвис, Башир Салахудин, Мани Джакинто, Питър Марк Кендъл и др.  

Ключови думи: