На живо

7

The Weeknd е носителят на наградата „Глобален дигитален сингъл за 2021“

Той е първият артист, който печели наградата в две поредни години, след успеха на “Blinding Lights” през 2020 г.

Публикувано на 01 Март 2022
The Weeknd е носителят на наградата „Глобален дигитален сингъл за 2021“
Снимка: Getty Images / Leon Bennett / Stringer

The Weeknd спечели наградата „Глобален дигитален сингъл на 2021“ с песента “Save Your Tears”.

Признанието се присъжда от Международната федерация на звукозаписната индустрия /IFPI/, на която Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ е национална група. С това отличие The Weeknd се превърна в първия артист, който се изкачва до върха на класацията в две поредни години, след като през 2020 г. стана №1 с хита “Blinding Lights”.

След хитовете от четвъртия албум на The Weeknd - After Hours - “Heartless”, “In Your Eyes”, и “Blinding Lights” - и “Save Your Tears” оглави класации по целия свят и, с помощта и на ремиксираната си версия, включваща Ариана Гранде, се изкачи до първото място в САЩ през май 2021 г. “Save Your Tears“ получи платинен сертификат в 14 пазара на три континента.

Франсес Муур, главен изпълнителен директор на IFPI, каза: “Това е още една брилянтна година за The Weeknd, а “Save Your Tears” без съмнение е една от най-обичаните песни в света. Поздравяваме най-горещо The Weeknd и целия му екип за наградата „Дигитален сингъл“, която печелят за втора поредна година – едно невероятно постижение”.

В същото време песента “Blinding Lights”, която донесе на The Weeknd отличието миналата година, продължава да е в ТОП 10 и тази година, като заема седмо място. От другите участници в класацията, The Kid LAROI дебютира направо на второ място с дуета си с Джъстин Бийбър “Stay”. В списъка е включен и друг звезден дебютант – Оливия Родриго, която нареди двете си песни “drivers license” и “good 4 u” съответно на пета и осма позиция.

Наградата „Глобален сингъл на годината“ се присъжда на най-добре продавания сингъл във всички дигитални формати – включително стрийминг с абонамент, стрийминг, подкрепен от реклами, както и платен даунлоуд. 

Топ 10 Глобален дигитален сингъл за 2021 г.

Снимка: Getty Images / Leon Bennett / Stringer

(Източник: IFPI)

ЗА БАМП
Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) е сдружение с нестопанска цел, което обединява водещи български продуцентски компании в областта на звукозаписната индустрия. Основана през 1996 г., БАМП е единствената по рода си организация, която представлява и защитава интересите и правата на продуцентите и дистрибуторите на звукозаписи и музикални видео продукти на територията на България. През 1999 г. Асоциацията е призната за Национална група на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). От 2020 г. БАМП е национална агенция за територията на България за предоставяне на Международния стандартен код за звукозаписи ISRC.
За IFPI
Международната Федерация на Звукозаписната Индустрия (IFPI) представлява световната звукозаписна индустрия, защитава нейните интереси и права, като отстоява стойността на записаната музика, действайки в над 70 основни пазара. IFPI обединява 8000 членове – водещи и независими звукозаписни компании, национални групи и свързани с федерацията дружества за колективно управление на права в 70 държави по целия свят.

Ключови думи: