На живо

7

Св. Св. Константин и Елена - първият български морски курорт

Курортът - комплекс, който комбинира естествените природни богатства, историческо наследство и забавления

Публикувано на 23 Август 2022
Св. Св. Константин и Елена - първият български морски курорт
Снимка: AQUAHOUSE Thermal & Beach

Представете си райско кътче, съвкупност от модерни комплекси, естествените природни богатства, историческо наследство и кулинария, съчетани по-невероятен начин. Това е Св. Св. Константин и Елена. Намира се на 8 км. от Варна на естествен терасовиден терен над морето с височина 10-15 м.

Един от важните фактори за развитието на комплекса са седемте уникални минерални извора. Те са калциево-магнезиеви и слабо минерализирани, извиращи от 1800 до 2050 метра под земята. Един от изворите cе влива директно в морето, което го прави топъл и целогодишно посещаван. Минералната вода в комплекса лекува сърдечно-съдови заболявания, а климатът на мястото оказва още по-засилено въздействие. Водата повлиява добре и на хора с диабет, затлъстяване, подагра, заболявание на опорно-двигателния апарат, функционалната нервна система и други. В курорта се намира Aquahouse Hotel & SPA, където може да се насладите на всички процедури изброени по-горе.

Снимка: AQUAHOUSE Thermal & Beach

Св. Св. Константин и Елена разползага със спортни площадки, тенис кортове, детски площадки, открити и закрити минерални басейни, 55 000 кв. метра плажна ивица с фин пясък,  както и яхтени пристанища с капацитет до 40 средни по големина яхти. Ресторанти, барове и клубове са разпръснати по плажа из курорта. Там може да се насладите на деликатеси за всеки вкус, както и на разнообразие от национални ястия.

Морският курорт не остава назад и по забележителности.

Манастирът Св. Св. Константин и Елена, на който е кръстен и комплекса, е един от най-големите забележителности в района. Манастирът бил основан от монаси, които са търсили убежище в тези гори, като са намерили икона на двамата светци. Смята се, че е построен между 14-ти и 16-ти век, като мястото е избрано заради чудодейната вода. Интересен факт е, че в него се пазят част от мощите на Св. Валентин – покровителят на любовта.

Гледката и огромният кръст в Св. Св. Константин и Елена също не са за изпускане. Този кръст е поставен в чест на манастира, името на курорта и християнското минало на България. Мястото е познато още като “Гледката“.

В района се намира и Аладжа манастир. Скалното здание е на няколко етажа, като данни за неговата история показват, че е бил обитаван от монаси още през 13-14-ти век! Той е един от архитектурните паметници на културата от национално значение в страната. На първия етаж се намира малко и тясно тунелче, което води до интересни “стаи“ – монашески килии, църква, крипта, кухня и малка гробищна църква.

Снимка: bTV Radio Group

Снимка: bTV Radio Group

Ако имате интерес към знатните особи и кралското във вас говори с всичка сила, посетете двореца „Евксиноград“, който притежава интересна история. Още в самото начало, той се е казвал Сандрово (на княз Александър Батенберг), но в последствие съпругата му - княгиня Мария Луиза, го моли да го промени, за да може името да бъде посветено на . Така го кръщават „Евксиноград“, което означава гостоприемно море. Дворецът се намира на по-малко от 10 минути от Св. Св. Константин и Елена с кола, където днес може да посетите популярната огледална зала.

За почитателите на природата региона е дом и на неповторимия парк „Златни пясъци“. Той е прекрасно място за прохладна разходка в летните жеги. Има 5 различни маршрути с различна трудност и времетраене. Налични са и специализирани такива като:

  • „Домът на сойката“, което е детски маршрут с детски кът;
  • „Природа за всички“, който е подходящ за хора с увреждания, а в близост има също и веломаршрут.

Снимка: bTV Radio Group

Снимка: bTV Radio Group

Нос Калиакра е едно от най-живописнте места по Северното Черноморие, което не трябва да пропускате, ако сте в района. Той е скалист полуостров с много богата история, издаден навътре в морето. Привлича погледа на туристите със своя особен силует още отдалеч . Интересен е с това, че има много природни пещери, приличащи на стаи, които са част от различните истории и легенди, свързани с полуострова. От последната „стая“ в скалата се открива сводест прозорец над шеметна пропаст, в която вълните на Черно море шумно се разбиват.. Тази част е наречена „Врата на четиридесетте моми“. Ако искате да научите повече за легендата и интересни факти за Калиакра, можете да видите поста ни в инстаграм: https://www.instagram.com/p/CC72FawDWNC/?hl=bg   

Ключови думи: