На живо

7

Ставаме свидетели на Тил: Неразказаната история в края на януари

Филмът разказва ужасяващата, но и вдъхновяваща истинска история на една майка, която в най-мрачния си час, намира сили да се бори и завинаги променя лицето на социалната действителност в Америка.

Публикувано на 17 Януари 2023
Ставаме свидетели на Тил: Неразказаната история в края на януари
Снимка: Форум Филм България

На 27 януари, само в кината, с Тил: Неразказаната история ще станем свидетели на ужасяващата, но и вдъхновяваща истинска история на една майка, която в най-мрачния си час, намира сили да се бори и завинаги променя лицето на социалната действителност в Америка.

Тил: Неразказаната история е дълбоко емоционален филм, който разказва за Мейми Тил Мобли и неумолимата ѝ борба за справедливост за убийството на 14-годишния ѝ син Емет Тил, който през 1955 г. е линчуван безмилостно, докато е на гости на братовчедите си в Мисисипи. Мейми настоява брутално осакатеното тяло на сина ѝ да бъде погребано в отворен ковчег, за да може целият свят да стане свидетел на ужасяващото престъпление – своеобразен акт на неподчинение и протест срещу потисничеството и омразата. Нейната дързост се превръща в гръмоотвод за Движението за граждански права и я подтиква неохотно да стане открит активист на NAACP, застъпвайки се за социална справедливост и образование.

В трогателното пътешествие на Мейми, в което скръбта се превръща в дело срещу расовата несправедливост и бялото превъзходство в американския Юг, по времето когато жените и чернокожите не са могли да говорят публично без сериозни последици, виждаме необикновената сила и способност на майката да промени света.

Наред с невероятната си история, Тил: Неразказаната история поразява, както със забележителното изпълнение на Даниел Дедуайлър като Мейми, за което актрисата получи множество отличия и номинации, така и с изключително високото ниво на операторско майсторство, сценография, костюми, грим и музика, които по нищо не отстъпват на най-добрите исторически драми на Холивуд и не се виждат често във филм, чийто фокус е ужасът на расовия терор, системния расизъм и социалната несправедливост.

Режисьор на Тил: Неразказаната история е Чиноние Чукву (Clemency), която е и сценарист, наравно с Майкъл Райли и Кийт Боушамп. Продуценти са Барбара Броколи, Упи Голдбърг, Томас Левийн, Фредерик Зоро, Майкъл Райли и Кийт Боушамп, а в ролите влизат Даниел Дедуайлър, Джейлин Хол, Упи Голдбърг, Франки Фейзон, Хейли Бенет, Диало Томпсън и др.

Снимка: Форум Филм България

Ставаме свидетели на Тил: Неразказаната история от 27 януари само в кината.

Ключови думи: