На живо

7

Стартира "Зелената седмица" по радио N-JOY

От днес до 23 юни ще си напомним, че Земята е наш дом и че ние сме тези, които да се погрижим за нея

Публикувано на 17 Юни 2024
Стартира
Снимка: iStock / aamorim

За втора поредна година bTV Media Group и bTV Radio Group посвещават част от своето ефирно, радио и дигитално съдържание на "Зелената седмица".

От 17 до 23 юни под мотото "Отговорни към природата заедно" ще разгледаме добрите практики в грижата за околната среда, насочвайки вниманието към теми като съхраняване и опазване на биоразнообразието и водните басейни, рециклиране, устойчив транспорт, енергия, храна и други.

Ще си напомним, че Земята е наш дом и че ние сме тези, които да се погрижим за нея. Да пазим природата, а не да изхвърляме безразборно боклука си, да замърсяваме реките, моретата и океаните и да не обръщаме внимание по начина по-който се придвижваме.

Можем да изберем екосъобразен трансрорт, особено сега през лятото ходенето пеш, както и карането на велосипед, са перфектните ни партньори в това, да не замърсяваме природата, да се грижим за здравето си и да даваме пример на следващото поколение.

И, ако тези два начина не винаги са удачни, особено при придвижване на по-дълги разстояния, то използването на обществен транспорт е много добра алтернатива на това да пътуваме с личен автомобил и такси. Така, ако се облекчат задръстванията, ще може да се намали и замърсяването, което се причинява от отделяните емисии газове от автомобилите. 

Много общини вече вземат мерки по въпроса за подобряване качеството на атмосферния въздух, чрез намаляване наднормените нива на финни прахови частици и азотни оксиди за достигане на утвърдени норми в атмосферния въздух. Част от предприетите мерки са свързани с подмяната на старите превозни средства на обществения градски транспорт с модерни, екологични транспортни средства.

Такива намерения анонсираха и от комисията по Транспорт в столичния общински съвет. Те планират да инвестират 1 млрд. лева в обновяване на всички видове обществен транспорт и закупуване на нови 500 превозни средства. Проектът е дългосрочен до 2030 година, ще се търсят различни начини за финансирането му, включително и по механизма Net Zero Cities, който е за климатичен преход на Европейския съюз. 

Надяваме се тези планове да успеят да се случат, а междувременно от всеки от нас зависи да направи правилния избор и винаги, когато може да се придвижва пеш или с велосипед, за да не замърсяваме въздуха. 

Ето няколко причини да изберем придвижването с велосипед например: 

- За всяка 1 миля, измината на велосипед, вместо с кола, спестяваме около 1 pound of CO².

- Спестяваме пари от бензин.

- Избягваме задръстванията.

- Грижим се за здравето и фигурата си.

- Даваме добър пример на младото поколение. 

- Социализираме се с други велосипедисти. 

- Паркираме возилото си по-лесно, отколкото ако сме с автомобил.

Нека бъде отговорни към природата заедно! 

Ключови думи: