10:30 | 14:45
На живо

Приятно разсеяни с Деси
7

Рубрика „ТранспортирайСе“: Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Публикувано на 23 Юли 2021
Рубрика „ТранспортирайСе“: Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата
Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на Радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на реализацията на проект „Териториално разширяване на обхвата и допълване на функциите на Информационната система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – Фаза 4“ , финансиран от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

С цел подобряване на ръководството на корабоплаването и засилване на екологичния контрол в морските ни пространства Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“  надгради функционалните възможности на системата.

Географското разширяване на обхвата на системата е постигнато посредством монтаж на оборудване в нови точки за покриване на зони за навигационно наблюдение, осигуряващо безопасността на корабоплаването, опазването на човешкия живот на море и опазване на околната среда от замърсяване. Покрити са крайните северни и южни райони на морските пространства и критични плавателни и пристанищни участъци на България.

Подобрени са възможностите на операторите на системата за комуникации, наблюдение и оценка на навигационната и метеорологичната обстановка. Модернизирана е инфраструктурата, която осигурява пренос на данни между отделните обекти с мониторингова и комуникационна апаратура. Засилен е екологичният контрол по опазване на морската природна среда от замърсяване в резултат на корабоплавателната дейност.

Повече информация за проекта може да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

Ключови думи:
@