На живо

7

Рубрика „ТранспортирайСе“: С влак от жп гара Бургас до летище Бургас

Публикувано на 28 Юли 2021
Рубрика „ТранспортирайСе“: С влак от жп гара Бургас до летище Бургас
Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на Радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Спомен за Бургас преди повече от 50 години – градска железница със спирки в кварталите, Морската градина, солниците, летището, Поморие…

Възможно е отново да я има благодарение на проект за изграждане на електрифицирана железопътна линия между жп гара „Владимир Павлов“ и летище Бургас. Стойността на проекта е 4 млн лв и включва всички подготвителни дейности, за които е одобрено финансиране и се очаква да приключат през 2023 г. След изготвянето на проекта ще се търси европейско финансиране за реализация на жп връзката по Програма „Транспортна свързаност“ 2021 – 2023  г. с прогнозен бюджет около 100 млн лв.

Строителството предвижда да се изгради  трасе с приблизителна дължина около 11 км, както и  една жп гара, две жп спирки по протежение на коловоза и една спирка на летище Бургас. Също така ще бъде осигурено безконфликтно пресичане на две нива с пътната инфраструктура в града и ще бъдат монтирани съвременни системи за сигнализация и телекомуникация. Това на практика ще позволи на влаковете да преминават през града за няколко минути и придвижването от квартал "Сарафово" до центъра да стане поне два пъти по-бързо, отколкото с автобус. Подобна транспортна връзка несъмнено ще промени облика на града. Такива влакове има в почти всички големи градове по света, тъй като те осигуряват бърз и редовен превоз, който не зависи от задръстванията по улиците и се комбинира лесно с други видове транспорт.

Повече информация за проекта може да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

 

Ключови думи:
@