На живо

7

Рубрика „ТранспортирайСе“: Метростанция „Горна баня“ – интермодална връзка с 4 вида транспорт

Публикувано на 25 Август 2021
Рубрика „ТранспортирайСе“:  Метростанция „Горна баня“ – интермодална връзка с 4 вида транспорт
Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Знаете ли какво е интермодалност – това е организираната връзка между различни видове транспорт по време на едно пътуване. Тя има за цел да предостави на пътниците непрекъснат превоз. според различни критерии – сигурност, бързина, цена, обслужване, екологичност и др.

От края на месец април  жп линията София Перник Кулата вече има връзка с жп спирката и  метрото в кв. „Горна баня“ ?

Всъщност метростанция „Горна баня“ е интермодална връзка на 4 вида транспорт – обединява в едно метро, буферен паркинг, жп спирка и спирки на градския транспорт.

Метростанцията има два входа източен и западен. Входът от източната страна е предназначен за обслужване на западната част от ж.к. „Овча купел 2”.

Входът откъм западната страна на Околовръстното шосе ще обслужва долната част на кв. „Горна баня”, както и пътниците от жп линията „София Перник Кулата". Специално за тях, едновременно с метростанцията е изградена и чисто нова, съвременна жп спирка. Към метростанцията има изграден и буферен надземен паркинг на 3 нива за над 200 автомобила. Това ще позволи на хората, идващи с автомобили от Югозападна България, да паркират колите си на него и бързо и удобно да стигат с метрото до центъра на София само за 14 минути. Метростанцията има директна връзка и със съществуващите спирки на градския транспорт.

По този начин се cъздaдoхa уcлoвия за още по-ефективнoтo рaзвитиe нa интeрмoдaлнocттa при прeвoзa нa пътници.  

Повече информация за проекта може да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

Ключови думи:
@