На живо

7

Рубрика „ТранспортирайСе“: Как се подобрява безопасността на жп транспорта?

Публикувано на 26 Май 2021
Рубрика „ТранспортирайСе“: Как се подобрява безопасността на жп транспорта?
Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Слушайте рубриката „ТранспортирайСе“ на радио N-JOY и Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Как се подобрява безопасността на жп транспорта? На прелезите ежедневно виждаме коли, които преминават при спусната бариера, което е най-честата причина за инциденти с влакове.

Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) изпълнява няколко проекта за премахване на пресичанията на железопътната линия с друг наземен транспорт на едно ниво, финансирани със средства от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020. Така ще бъдат постигнати изискванията към железопътната инфраструктура за безопасност и надеждност при нормална експлоатация на железопътната линия.

За вече завършения проект „Изграждане на четири броя пътни надлеза в железопътен участък Септември - Пловдив“ разказва Пламен Митов, ръководител на проекта от страна на НКЖИ.

В обхвата на другия голям проект  на НКЖИ – „Рехабилитация на железопътната линия Пловдив – Бургас, Фаза 2”, също ще бъдат изградени пътни надлези, оборудвани с отводнителни съоръжения, предпазни огради и осветление. В населените места безопасността ще се гарантира още с изграждане на шумозащитни съоръжения и предпазни огради за районите около гарите. С изпълнението на проекта ще завърши рехабилитацията на целия участък от Пловдив до Бургас.

Повече информация, можете да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

Ключови думи: