На живо

7

RIA влезе в Топ 20 на най-излъчваните български песни

Дебютният сингъл на 19-годишната певица, озаглавен "Нашата мечта", стигна до номер 17 в Официалната класация по излъчване на българска музика

Публикувано на 18 Октомври 2021
RIA влезе в Топ 20 на най-излъчваните български песни
Снимка: Maria Miroslavova YouTube

Дебютният сингъл на RIA "Нашата мечта" стигна до номер 17 в Официалната класация по излъчване на българска музика, изготвяна от PROPHON и BMAT, и до номер 2 в класацията на БНР - БНР Топ 20.  

RIA е артистичен псевдоним на Мария Мирославова – мултиинструменталист, вокал и автор на песни. Родена е в София. Свири на пиано и посещава уроци по солфеж от петгодишна възраст. До седми клас учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ със специалност пиано и втори инструмент класическа китара, след което завършва с отличие Софийската математическа гимназия и продължава образованието си с „Компютърна анимация и визуални ефекти“ в Манчестър.
Първите си стъпки в популярната музика RIA прави с изпълнения за китара и глас на концерта за 45-тата годишнина на СМГ в зала 1 на НДК, последван от множество представяния на открити сцени, Естрадата в Борисовата градина и благотворителни събития. Няколко години се изявява като вокал на група LIFT, с които изнася трибюти на Red Hot Chili Peppers и Beatles. По-късно, с приятели от гимназията, създава група 58 Degrees. След поредица успешни концерта с кавърверсии на любими хитове, младите музиканти започват да свирят и авторска музика.
RIA е дъщеря на Мери и Миро от Мери Бойс Бенд. Тя е на 19. През последните години пише стихове и музика, и създава свои песни. Първият ѝ сингъл носи името „Нашата мечта“. В него тя сама изпълнява вокалните и по-голямата част от инструменталните партии. Текстът е създаден по стихотворението на Rio Bravo "Щастливо изпепелена". Записите са осъществени от Искрен Искренов в студио „Винил“. Видеото на „Нашата мечта“ е заснето на Картинг Писта „Красна Поляна“ от творческия тандем Васил Стефанов/Стефка Николова. Стилист е Димитрина Иванова. В клипа участват музиканти от групите 58 Degrees и Nonsense, и приятелите: Жени, Кали, Явор и Ади.

Ключови думи: