На живо

7

Предстои грандиозното мотоциклетно изложение Moto Expo 2022

„Стартът“ ще бъде даден тази седмица – на 15 април, петък, а финалът е на 19 април, вторник. Мястото е зала Асикс Арена (бивша зала Фестивална) в София

Публикувано на 13 Април 2022
Предстои грандиозното мотоциклетно изложение  Moto Expo 2022
Снимка: Пресцентър Moto Expo 2022

Пред прага сме на най-внушителното мотоциклетно изложение у нас - Moto Expo 2022.
„Стартът“ ще бъде даден тази седмица – на 15 април, петък, а финалът е на 19 април, вторник. Мястото е зала Асикс Арена (бивша зала Фестивална) в София.

Отново организатори на събитието са Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП), съвместно с утвърдения си дългогодишен партньор - “Експо Тим” ООД.

Две години Moto Expo бе отменяно заради пандемията от COVID-19. Но това вече е минало. Сега отново се връщаме към Moto Expo 2022. Както винаги, на изложението ще присъстват изложители, представляващи у нас всички големи световни производители на мотоциклети, АТV машини, скутери и мотопеди. Интересът ще бъде голям, тъй като бавно и полека, у нас нарастват продажбите на нови двуколесни машини.

Мотоциклетистите обаче не могат без екипировка, каски, аксесоари, масла, консумативи, гуми, резервни части и принадлежности. По традиция, наред с новите машини, ще участват много фирми, които внасят именно такива крайно необходими за мотоциклетизма принадлежности. Така картината на Moto Expo 2022 се допълва.
Общата изложбена площ в централната зала на Асикс Арена е 2200 кв. м. Там ще бъдат щандовете на всички вносители на мотоциклети в България и новите модели, които ще покажат на публиката. Радостното е, че ще видим и нови марки, които са отскоро на пазара у нас. Много от премиерните за България експонати, бяха представени на най-големия мотосалон EICMA в Милано в началото на ноември 2021 г. Ще има изложени и изцяло електрически мотоциклети и скутери.
В допълнение към основната изложбена площ са централното и горното фоайе. Те имат общо 250 кв.м. заета площ. Там са щандовете на фирми за мотоциклетни аксесоари, екипировка, резервни части и оборудване.
Само в основната зала ще има 14 основни изложители, които ще представят машини от почти всички марки на големите световни производители.
Дебют на изложението ще направят много фирми. Indian Motorcycle – вносители на легендарните американски мотоциклети, родени в началото на миналия век. Фирмата ATH MOTO е вносител на машините CF MOTO, които все повече набират популярност в Европа, а и на пистата в MotoGP. Пак там, в клас Moto3 първа победа наскоро спечели възродената марка GAS GAS, които имат повече популярност и успехи на офроуд трасетата. Топ моделите на GAS GAS, заедно с испанските Rieju, ще видим на щанда на Сървистрейд ООД, които ще участват за първи път на изложението.
Дебют на изложението прави и фирмата Митвас ЕООД, която е представител на легендарната марка Polaris, известна със своите ATV и UTV машини. Те са подходящи както за работа, така и за приключения. Същото може да се каже и за друг участник, който също за първи път ще постави своите продукти на изложението - Segway България. Компанията е представител на фирмата Segway, която е популярна в САЩ, а предприе щурм в Европа през 2018 и 2019 г. също с ATV, UTV и SSV машини.
Ще има и много електрически мотоциклети. И ако на предишното изложение през 2019 г. те бяха като отделни модели на щандовете на големите производители, то сега електрификацията настъпва с пълна сила и има фирми, специализирани в тихите и екологични двуколесни. Те също дебютират на тези Moto Expo 2022.
Сред тях е SUR RON, с които вносителят им в България МУУВ ЕООД, също прави дебют със своите изцяло електрически и достъпни мотоциклети. Представители на мощни електрически скутери от Испания са Геотрейдинг АД. А името на машините говори само по себе си - Silence или „тишина“. Електрическите скутери са произведени в Барселона. Ще има „електрички“ българско производство. Това са планинските електрически велосипеди EMB E-MOUNTAIN BIKE.

След като говорихме за дебютантите, да се обърнем и към традиционните участници в мотоциклетните изложения. Това са фирми, които отново присъстват с големи щандове. Започваме с японците от Голямата четворка.
Представителите на Honda – Бултрако АД традиционно представят по няколко нови модела. Така ще е и сега. Honda е безспорен световен лидер по реализирани мотоциклети в световен мащаб. Миналата година марката оглави и класацията у нас. А на щанда на Honda ще видим от малкия скутер, до големия круизър Gold Wing. Впечатляващи са адвенчъра NT1100, който дебютира миналата година в Милано, както и версиите за 2022 г. на приключенците CRF1100L Africa Twin и CRF1100L Africa Twin Adventure Sport.
Същото може да се каже и друга японска марка – Yamaha. Представителят на марката у нас – Мотодинамикс ЕООД има цял арсенал от страхотни модели. Те са от суперспортните R1, R3 и R6, през хипер нейкид машините от серията МТ, през турингите, та до легендарните адвенчъри, включително и Ténéré 700 World Raid.
Силно ще бъде присъствието и на Suzuki. На щанда на вносителя Миркат ООД ще присъстват култови модели на марката. След тях са супербайкът GSX-S1000GT и адвенчър машината V-Strom 1050.
Европейските производители също не са за подценяване. Италия Моторс са представители на марките на мощната италианска компания Piaggio Group. На щанда на компанията ще видим машини за всеки вкус и за всеки джоб. От скутера за града, до супербайка за пистата и круизъра за пътешествия. Така че освен едноименната марка скутери Piaggio, ще видим цял арсенал от градските легенди Vespa. Към това можем да добавим суперспортните и супербайк машините на Аprilia, както и на „тежката артилерия“ Moto Guzzi.
Ярки представители на скутерите и на градската мобилност са Peugeot. Вносителите на марката от София Франс Ауто са се постарали да осигурят цялата гама на „лъвчетата“. Най-вече свръхпопулярните 50-кубикови машини.

Мощна атака подготвят и от Ауто Бавария с продуктите на BMW Motorrad. Те също имат разнообразие в гамата. Но ще има и две премиери – електрическия С04, дебютирал в края на миналата година и съвсем новия шосеен лайнер К 1600 GT. Към тези премиери можем да добавим багъра R18 и супербайка М 1000 RR от световния шампионат.
Големи изненади готвят и от София Мото трейд. Първата е дебютът на една нова за българския пазар марка – американската Zero със своите електрически мотоциклети. На щанда ще бъдат и петте налични модела на американците. Като стана дума за американци, то и легендарната марка от Милуоки Harley-Davidson ще покаже сериозни машини, а сред тях новите Sportster 1250 Special и Pan America. Най-голямата новина идва от Великобритания и марката Triumph. Премиера ще направи съвсем новия Tiger Sport 660 и Tiger 1200 с най-високото оборудване.

Традиционни участници в изложението са и от фирмата Зундерт Екстрийм. На щанда на марката, представител на BRP (Bombardier Recreational Products), както винаги ще видим интересни и атрактивни машини Can-Am. Да не забравим и истинското изобилие от емоции и забавления с топ моделите на Sea Doo и Ski Doo, Can Am.
Атрактивни модели са подготвили от класиката Royal Enfield. Представителите на марката у нас – Вас Вал Авто ООД за втори път участват на изложението след 2019 г., но сега ще имат съвсем нови модели.
Сериозно присъствие на фирми, вносители на каски, екипировка, облекла и аксесоари ще имат щандове на изложението. Това са Zed Moto, Мотопауър, Rymax Lubricants, Мотоакцент; MyMOTO; MOTUL; ATV POWER, Corona Pleven, Midland, Motul, Astreco, Ram Mounts и др.

Да припомним, че по време на първото издание на изложението Moto Expo през 2019 г., интересът беше огромен. През щандовете на Асикс Арена преминаха над 10 000 посетители.
Сега се очакват още повече, като работното време за посетители ще бъде от 10.00 до 19.30 ч. Всеки посетител ще получи анкетна карта, с която ще участва в томбола с награди, предоставени от фирмите, изложителки.

Цени на билетите: На място: 12 лева в събота и неделя; 10 лева в делничен ден; деца от 12 до 18 години – 6 лева;
Онлайн – 2 лв. отстъпка за онлайн закупуване: 10 лева за събота и неделя; 8 лева за делничен ден;
Хора с увреждания – безплатно; Деца до 12 години с придружител – безплатно.

Ключови думи: