На живо

7

Радио и телевизионни водещи от bTV Radio Group и bTV Media Group получиха признание за стимулиране четенето сред деца и младежи

Отличията бях връчени на официалната церемония „Рицар на книгата“ на Асоциация „Българска книга“

Публикувано на 24 Април 2024
Радио и телевизионни водещи от bTV Radio Group и bTV Media Group получиха признание за стимулиране четенето сред деца и младежи

На официалната церемония по връчване на наградите „Рицар на книгата“ радиоводещите Нейа Димитрова, Надежда Василева, Георги Митов – Геми, Таня Иванова и Доменика Димитрова получиха признание за своята работа с деца и младежи като част от инициативата „Походът на книгите“ на Асоциация „Българска книга“. Гласовете на радиостанциите N-JOY, bTV RadioJazz FM и Classic FM се срещнаха с учениците в редица софийски училища, като дадоха своя добър пример как и защо трябва да четем. Наградени бяха още водещи и репортери от bTV Media Group, включили се активно в кампанията. Сред тях са Виктория Готева - Димитрова, Петя Дикова, Николета Хаджийска, Златимир Йочев, Петър Дочев и Поли Недкова.

Надявам се, че съм вдъхновила децата, които срещнах да пътешестват във въображението си чрез книгите, и в реалния свят - с това, което са научили от прочетеното. Защото това пътуване към себе си и към другите чрез словото ни прави по-добри, по-умни, и още по-жадуващи за думи и смисъл.“, сподели Надежда Василева на награждаването. „Четенето на книги пред деца не е обикновено приключение, а трогателно изживяване, което не може да се сравни с никое друго“, допълни Георги Митов.

 
 

Посещенията на водещите бяха част от кампанията "Походът на книгите", организирана от Асоциация „Българска книга“, чиято дългогодишна цел е да стимулира четенето като навик още от детска възраст, с което да се повиши нивото на грамотност сред подрастващите, да развие тяхното мислене и да обогати нивото им на култура.

Отличени с приз „Рицар на книгата“ за 2023 година бяха писателят Георги Господинов и преводачката Анджела Родел, които спечелиха международната награда „Букър“ с книгата „Времеубежище“ през месец май миналата година. На церемонията присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова и Яна Генова, заместник-кмет по направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“.

„Всеки един от нас, който е тук, е рицар на словото. Всеки днес има празник и този празник не е формален“, каза Алексиева по повод Международния ден на книгата и авторското право, който се отбелязва днес. Ние сме тук, защото искрено вярваме, че с книгите можем да променяме света и можем да градим бъдеще, допълни Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“.

 

Ключови думи: