На живо

7

"Подпалвачката" ще изпепели кината през пролетта

Един от най-обичаните бестселъри на ненадминатия майстор на страховитото Стивън Кинг оживява на голям екран в нова впечатляваща адаптация от продуцентите на "Невидимия"

Публикувано на 13 Февруари 2022
Снимка: Форум Филм България

Този май "Подпалвачката" ще изпепели кината. Един от най-обичаните бестселъри на ненадминатия майстор на страховитото Стивън Кинг оживява на голям екран в нова впечатляваща адаптация от продуцентите на "Невидимия". Напрегнатият фантастичен трилър разказва историята на момиче с невероятната дарба да създава огън с ума си, което се бори да разбере себе си и да защити семейството си от сенчеста правителствена агенция, която иска да я залови и контролира.
Повече от десетилетие младите родители Анди (Зак Ефрон, Най-великият шоумен) и Вики (Сидни Лемън, Наследници) се укриват в отчаян опит да опазят дъщеря им Чарли (Райън Кийра Армстронг, Черната вдовица) от това да бъде заловена и подложена на безкрайни тестове, а безпрецедентните ѝ пирокинетични способности, да бъдат използвани за създаване на оръжие за масово унищожение. Анди е научил Чарли да потиска силата си, която се активира от гняв или болка, но когато момичето навършва 11 години, огънят става все по-труден и по-труден за контролиране. След инцидент, който разкрива локацията на семейството, мистериозен оперативен агент е изпратен по петите им, за да залови Чарли и да я сложи под контрол веднъж завинаги. Ще има ли Чарли силата да овладее огъня и да спаси семейство си?
Равни части напрегнат трилър и драма, "Подпалвачката" по изключително оригинален начин разглежда темите за вмешателството на „силните на деня“ в свободата на индивида, съзряването и откъсването ни от дома, трудностите при изразяването на най-съкровените ни мисли и опасността от потискането на силните ни чувства и страхове. Съчетавайки най-доброто от романа на Стивън Кинг и последните технически достижения на седмото изкуство, филмът ще порази както феновете на романа, така и тези, които за първи път се сблъскват с историята Чарли.
Режисьор на "Подпалвачката" е Кийт Томас (The Vigil), сценарият e на Скот Тиймс (Хелоуин убива), по едноименния роман на Стивън Кинг, а продуценти са Джейсън Блум (Хелоуин, Невидимия) и носителят на „Оскар“ Акива Голдсман (Красив ум). Музиката на филма е дело на легендарния режисьор и композитор Джон Карпентър и колегите му от франчайза Хелоуин Коди Карпентър и Даниел Дейвис. В ролите са Райън Кийра Армстронг, Зак Ефрон, Глория Рубен, Къртууд Смит, Джон Бисйли, Сидни Лемън, Майкъл Грейайс, Тина Янг и др.

Снимка: Форум Филм България


"Подпалвачката" възпламенява кината на фаталния петък, 13 май.

Ключови думи: