На живо

7

Нов стенопис краси центъра на София

Serdika Tulip е с размери 200 квадратни метра и се намира в близост до метростанция Сердика на централният булевард Мария-Луиза

Публикувано на 26 Октомври 2020
Нов стенопис краси центъра на София
Снимка: Sof Graff Tour

Проектът Serdika Tulip е иницииран от Посолството на Кралство Нидерландия в България в сътрудничество със Sofia Graffiti Tour - туристическата обиколка, която представя цветната страна на столицата.

Инициативата цели да илюстрира по съвременен начин приятелските отношения между България и Нидерландия, като включва различни елементи, характерни за двете страни. А творческата концепция и самият стенопис са дело на дуото Arsek & Erase, българските стрийт художници - Жельо Димитров и Георги Димитров. 

Arsek & Erase са графити дуо, от началото на 2000 г. Рисуват предимно в областа на илюстрацията и сюрреализма. Техен отличителен белег са свежите цветове, забавните и разнородни типажи, вдъхновени от природата и заобикалящия ги свят. През годините участват активно в развитието на родната графити сцена като помагат за организирането на Meeting of Styles, Sprite Graffiti Fest и още редица фестивали за улично изкуство. В последните няколко години пренасят творчеството си и отвъд границите на родината, и стават неизменна част от повечето големи фестивали случващи се в страната и Европа. Tворбите им могат да бъдат видени както в България така и в САЩ, Китай, Тайван, Ел Салвадор, Русия и в почти всички европейски столици. А от тази седмица, жителите и посетителите на София, също ще могат да се насладят на тяхното творчество с последният им стенопис Serdika Tulip, намиращ се на бул. "Княгиня Мария-Луиза" 19. 

В основата на композицията до красивото момиче е илюстриран специалният сорт лале „Сердика". Този сорт е селектиран и подарен на страната, в чест на приятелството и партньорството между България и Нидерландия. Именно по идея на холандското посолство в България е наречено „Сердика"- на името на античния град, върху който днес е разположена София. А за да бъде името на лалето уникално, разполага и със специален сертификат от Кралската асоциация на производителите на луковици в Нидерландия. 

Стената ще бъде включена в обиколките на Sofia Graffiti Tour, които се провеждат всяка събота и неделя от 15:00 часа, с начало паметника на София.

Ключови думи:
@