На живо

7

NJOY Summer посети Медикъл СПА център Азалия в хотел Балнео & СПА Азалия

Водещата на шоуто "От 10 до 2" - Нейа се срещна с д-р Светлозар Димитров, за да научим повече за възможностите за възстановяване, релакс и лечение, които се предлагат в него

Публикувано на 26 Август 2021
NJOY Summer посети Медикъл СПА център Азалия в хотел Балнео & СПА Азалия
Снимка: Хотел Балнео & СПА Азалия

В mоследната седмица на NJOY Summer 2021 гостуваме на хотел Балнео & СПА Азалия в курортен комплекс Свети Свети Константин и Елена. Водещата на шоуто "От 10 до 2" - Нейа се срещна с д-р Светлозар Димитров от Медикъл СПА център Азалия, за да научим повече за възможностите за възстановяване, релакс и лечение, които се предлагат в него. 

Снимка: Хотел Балнео & СПА Азалия

Нейа: Какво отличава Медикъл СПА център Азалия от другите СПА центрове?

Д-р Димитров: Медикъл СПА център Азалия в хотел Балнео & СПА Азалия се намира в източната част на първия български морски курорт Св. св. Константин и Елена. Повече от 110 години откакто е създаден, хората идват тук заради морето, морските бани, лечебната термална минерална вода и биоклиматичните условия, които влияят благоприятно върху здравето, служат за укрепване, рехабилитация и подобряване на общия тонус. Морелечението и морепрофилактиката е това, което отличава Медикъл СПА център Азалия. То се осъществява чрез: морска аеротерапия, хелиотерапия, обогатени топли морски бани, минерални вани, лечение с водорасли /таласотерапия/, лечение с лиманна кал /пелоидотерапия/.

Снимка: Хотел Балнео & СПА Азалия

Нейа: Какво е предназначението на минералната вода в Медикъл СПА центъра на хотела?

Д-р Димитров: Минералната вода, използвана в Медикъл СПА център Азалия е от групата на така наречените „Акратотерми“ – Хипертермална вода с температура 44-46 градуса целзий и средна минерализация 553 mg/l. Използва се за външно приложение под формата на: басейни с различна температура, вихрови/перлени/тангенторни вани, джакузи, водна пързалка и други водни атракции.

Снимка: Хотел Балнео & СПА Азалия

Нейа: Какъв е положителният ефект от балнеолечението в курорта Св. св. Константин и Елена.

Д-р Димитров: Чрез своят специфичен физикохимичен състав, термален компонент и хидростатично налягане, които се възприемат от организма чрез специфични рецептори. Хипертермалната минерална вода осъществява цялостно лечебно-профилактично въздействие. Получава се първо хиперемия и дилатация на периферните кръвни съдове, а след това и т.н. „вътрешна хемотрансфузия“, което засилва обмяната на веществата и има благоприятно въздействие върху локалният и общ имунитет. Така се реализират част от мероприятията по съвременната тенденция на превенция и подобряване на човешкото здраве.

Снимка: Хотел Балнео & СПА Азалия

Нейа: Какви лечебни програми и терапевтични процедури се предлагат на посетителите на Медикъл СПА центъра?

Д-р Димитров: След преглед от специалист по физикална и рехабилитационна медицина се изготвят индивидуални балнеолечебни, калолечебни, артро-ревматични, релаксиращи и козметично-антиейджинг праграми. В тях се съчетават лечебно-профилактичните свойства на хипертермалната минерална вода, калолечението с лиманна лечебна кал, електролечебните процедури, кинезитерапия и подводна гимнастика.

 

Нейа: Какво включва медицинският преглед и задължителен ли е?

Д-р Димитров:  Медицинският преглед е задължителен при съставяне на индивидуална лечебна програма. При него след изготвяне на подробна анамнеза и статус на пациента, отчитайки индивидуалните характеристики и водещата диагноза, се назначават лечебни процедури, съчетавайки всички благоприятни природни ресурси на курорта и методите на физикалната и рехабилитационна медицина.

Снимка: Хотел Балнео & СПА Азалия

Нейа: Каква е най-предпочитаната лечебна програма, която предлага хотел Азалия

Д-р Димитров: Най-предпочитаната лечебна програма е калолечебната, която съчетава лечебното действие на лиманната кал, хипертермалната минерална вода и факторите на физикалната и рехабилитационна медицина. На добър интерес се радват и релаксиращите програми, в които акцентът е върху релаксиращите масажни и минерални перлени и вихрови вани.

Снимка: Хотел Балнео & СПА Азалия

Нейа: Кои са най-интригуващите масажи, които избират гостите на СПА центъра?

Д-р Димитров: Медикъл СПА център Азалия предлага широк спектър от лечебни и релаксиращи масажи, но най-интригуващи са екзотичните масажи като: Аюрведа-Широдара масаж, който като част от Аюрведичната медицина цели постигане на хармония между духа и тялото. На интерес се радват и Бали масаж и Хот-Стоун масаж, при които се постига рефлекторно въздействие върху определени енергийни зони по тялото, т.н. чакри.

Нейа: Предлагате ли пост-Ковид терапии и какво включват? 

Д-р Димитров: Природните ресурси на курорта Св. св. Константин и Елена се използват за повишаване на локалния и общия имунитет. Така човешкият организъм става по-невъзприемчив към заболявания на респираторната система, включително и към всички вирусни инфекции, каквато е COVID-19. За преболедувалите COVID-19 ние предлагаме Пост-Ковид стимулиращ имунитета СПА пакет. Той включва: Аеройонотерапия с отрицателно заредени анийони, които въздействат благоприятно върху лигавицата на бронхиалното дърво и цялата респираторна система. Така по нервно-хуморален път се стимулира производството на кортикостероиди от надбъбречните жлези. Аеротерапията се прилага и при други заболявания на дихателните пътища, бронхиални астми, алергии, атопични екземи и хипертонична болест. Морелечението и морските къпания са следващите стъпки в повишаването на имунитета. В състава на морската вода има много минерали и микроелементи. Те благоприятстват обмяната на веществата и производството на хормони от жлезите с вътрешна секреция. Морелечението в курорта Св. св. Константин и Елена се осъществява с морска Аеротерапия, Хелиотерапия, лечение с водорасли, Луголечение и Пелоидотерапия. Морските вълни имат също специфичен балнеоефект. Тяхното движение въздейства на тялото подобно на масаж. В Пост-Ковид програмата са включени рефлекторни въздействия с ултразвук, магнитотерапия, както и рефлекторни масажи и теренно лечение.  

Чуйте целия разговор в аудиофайла по-горе на страницата. 

 

 

Ключови думи: