На живо

7

NJOY Summer посети района на Поморие

Във втората седмица на голямото лятно турне на радио N-JOY гостувахме на ваканционен комплекс Wave Resort

Публикувано на 02 Юли 2021
10 снимки

Във втората седмица на голямото лятно турне на радио N-JOY гостувахме на ваканционен комплекс Wave Resort

Специалните ни ваканционни пратеници Нейа и Оги се запознаха с историята на Поморие и разкриха пред слушатели вазможностите за почивка и развлечение в града и в комплекса в близост до него. 

Благодарение на Историческия музей научихме, че древното име на град Поморие е Анхиало. Науката не разполага с точни сведения, кога е създадено селището с това си име. Все пак учените изказват предположение, че градът възниква вероятно през V в.пр.Хр., а някои изследователи посочват и по-ранна датировка края на VI в.пр.Хр. 

Анхиало е основан от аполонийците, вероятно като търговска колония, натоварена и с охранителна дейност, контролираща от север Бургаския залив. 

Важно място в поминъка на населението е заемало земеделието и лозарството. Още в тези далечни времена анхиалци се славели като добри лозари и винари – слава, която съпътства неговите жители и до днес. 

Край Анхиало се състои и най-кръвопролитната битка в историята на българо - византийските взаимоотношения : Ахелойската битка. Българския цар Симеон се изправя срещу византийската армия на генерал Лъв Фока на 20 август 917 г. 

През цялото Средновековие град Поморие е ту в Български ту във Византийски ръце, като османската власт го заварва Византийски. През Средновековието града е важен прицтанищен търговски център, като вноса и износа на сол, вино и зърнени храни, както и огромна селскостопанска продукция, са основния поминък на анхиалци. 

Снимка: Радио N-JOY

Само на 5,5 км северно от гр. Поморие, върху близо 50 дка открити площи, се намира Wave Resort. Комплексът предлага разнообразие от спортни и увеселителни съоръжения за ценителите на лукса и спокойната морска почивка. Философията на ризорта е посветена на създаването на запомнящо се преживяване. Просторните, елегантно обзаведени стаи, многобройните заведения за хранене, прекрасният плаж, забележителният комплекс от басейни и рекреационни съоръжения правят престоя там вълнуващ и приятен. 

За да научат повече за възможностите за почивка и забавление в Wave Resort, Нейа и Оги се срещнаха с част от екипа: маркетинг мениджъра Преслава Бойчева, шеф готвачите Николай Дойчев и Кристиан Петков, бар мениджъра Ивайло Иванов, СПА мениджъра Веска Пищалова и шефа на аниматорите Славина. Благодарим на всички за сътруничество! Желаем ви успешен летен сезон 2021!  

Ключови думи: