На живо

7

N-JOY Summer гостува на Сапарева баня

Градът е известен като най-горещата балнео дестинация в България

Публикувано на 03 Юни 2022
N-JOY Summer гостува на Сапарева баня

Първата седмица от приключението N-JOY Summer гостува на гр. Сапарева баня. 

От там радиоводещата Нейа и екипът на шоуто "От 10 до 2" разкриват интересни факти за района. Градът се намира в северните склонове на Рила на 15 км. от Дупница. Известен е като най-горещата балнео дестинация в България. Тук се намира единственият в България и континентална Европа гейзер-фонтан. 

Минералната вода в Сапарева баня притежава много лечебни качества. Тя е бистра, безцветна, с мирис на сероводород, хипертермална (температура 103 °C), хидрокарбонатна, сулфатно-натриева, флуорна, силициева и сулфидна. Съдържанието на сероводород е 15,5 mg/l. Добре въздейства при заболявания на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, отравяния със соли на тежки метали, проблеми при горните дихателни пътища и поражения на централната нервна система. 

По време на краткия си престой в града екипът ни успя да посети някои туристически забележителности. Сред тях бяха средновековната църква "Свети Никола", водопадът „Горица“ и Ресиловски манастир „Покров Богородичен“. 

"Свети Никола" е средновековна българска църква, която се намира в градския парк, в центъра на града. Построена е през XII-XIII век. Обявена е за архитектурно-строителен паметник на културата от национално значение през 1968 г. и декларирана като художествен паметник на културата от национално значение през 1978 г.

Каскадата на седемте Овчарченски водопада е разположена в Северното подножие на Рила планина, над с. Овчарци. Лидер в групата е водопадът „Горица“. Той е един от 7-те водопада на река Горица, извираща от връх Кабул, попадащ в границите на Национален парк Рила. Намира се на 900 метра надморска височина и е най-ниско разположеният водопад в северното подножие на Рила планина. Височината на водният му пад е 39 метра. Обявен е за защитена територия през 1965 г.

Според легендата водопадът носи името си от една история, случила се по време на турското робство в с. Горица. В него живели щастливо Йовица и Горица. Горица била много красива. Беят харесал момата и пратил слугите си да я отвлекат. Тя побягнала към високата планина, където Йовица пасял овцете си, ала турците са я настигнали. За да не попадне в ръцете им, Горица се хвърлила в реката от високата скала в пропастта. Така местните нарекли реката Горица.

Ресиловски манастир „Покров Богородичен“ се намира в северозападното подножие на Рила планина, на около 1.5 км. югоизточно от с. Ресилово. Манастирът е възстановен в началото на 20 в.  „Покров Богородичен“ е постоянно действаща женска обител, която се състои от църква, жилищни и селскостопански сгради.  

Нейа се срещна със създателя на хотел Петте елемента, първият домакин на националното турне за радиотуристи N-JOY Summer през 2022 г., арх. Борислав Богданов, който разказа повече детайли за хотела. Чуйте разговора с него в аудиофайла по-горе на страницата.  

Снимка: Хотел Петте елемента

 
Ключови думи: