На живо

7

Модерен хидрографски кораб следи критичните участъци по река Дунав

Публикувано на 16 Юни 2021
Модерен хидрографски кораб следи критичните участъци по река Дунав
Снимка: Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Тази седмица в рубриката „ТранспортирайСе“ на N-JOY Radio и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията представяме катамарана „Дунав 1“

Възможно ли е да се разгледа в детайли речното дъно от екрана на компютъра? Да, възможно е. Всъщност, подобно обследване се извършва почти ежедневно от Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД). Специализиран кораб от най-ново поколение, закупен по европейски проект, вече 3 години прави подробен 3D модел на българо-румънския участък на река Дунав.

Катамаранът „Дунав 1“ е снабден с модерно хидрографско оборудване. Чрез него се извършва заснемане на реката и се създава 3D модел на брега, островите и заливите. Проучванията са нужни не само за обезпечаване на корабоплаването, но и за да се изследва речното дъно и да се добие ясна представа за всички процеси в реката. По този начин може да се избегне ерозията и образуването на прагове, които са проблем за придвижването на корабите.

Благодарение на подробните данни от апаратурата на „Дунав 1“ се правят точни анализи за потенциалното изменение на корабоплавателния път, за да се осигури нормално движение в българския участък на река Дунав.

Преди „Дунав 1“ да постъпи във флота на ИАППД, обследването на речното дъно се извършваше с морално остаряла техника. С осигурените над 6 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020, днес експертите от ИАППД изучават в детайли речното дъно и извършват ефективно своите ангажименти, свързани с обезпечаване на корабоплаването.

Повече информация, можете да намерите в сайта на ОПТТИ и YouTube канала на програмата.

Ключови думи:
@