На живо

7

Мюзикъл за драматичната любов на Калас и Онасис гостува в НДК

Хитовият спектакъл на Варненската опера пристига на сцената на НДК в София на 13 декември

Публикувано на 24 Октомври 2023
Мюзикъл за драматичната любов на Калас и Онасис гостува в НДК
Снимка: PR Press

Хитовият спектакъл на Варненската опера „Калас и Онасис“ пристига на сцената на НДК в София на 13 декември и се включва в програмата на ежегодния Новогодишен музикален фестивал.

Операта-мюзикъл на композитора Христос Папагеоргиу направи световната си премиера през лятото, за да отбележи 100-годишнината от рождението на най-великия глас – оперната дива Мария Калас.

Мюзикълът е завладяващ разказ за любовта на две от емблематичните личности на XX век – примата Мария Калас и магнатът Аристотел Онасис. Като в древногръцка трагедия се редуват любовта, триумфът, тъгата, предателството и метаморфозите по пътя на божественото сопрано и арогантния милиардер. Сюжетът започва с ранните им години, преминава през израстването на Мария до най-великата певица на всички времена, срещата ѝ с Аристо, кулминацията на тяхната любов, трагичния край и разбитото ѝ сърце. На сцената присъстват Джаки Кенеди, принц Рение Монакски и дори Уинстън Чърчил.

Папагеоргиу, който живее и твори в Ню Йорк,  комбинира два жанра в този спектакъл. Сюжетът и музиката се развиват на оперната сцена и извън нея, а изпълнителите  прекрасно жонглират с оперния и бродуейския стил на пеене. Многообразието на спектакъла обогатяват и изпълненията на традиционна гръцка музика. Освен с вокални висоти, Ева Перчемлиева и Мариос Андреу в главните роли впечатляват с поразителна визуална прилика с героите си и в този смисъл са истинско попадение в кастинга на проекта. В хореографията на Анна Пампулова присъстват елементи от танго и сиртаки, а костюмите на Ася Стоименова във всеки свой детайл кореспондират отлично с епохата. Режисьорът Петко Бонев изважда най-дълбокото от образите на героите и споделя, че двете основни роли „наистина са чудовищни“.  Диригент-постановчик е маестро Страцимир Павлов, ненадминат в мюзикълното дирижиране и оркестрация.

След препълнения варненски Летен театър и извънредната дата за спектакъла през лятото, през октомври „Калас и Онасис“ покори публиката в албанската столица Тирана. Софийският гастрол на мюзикъла е сред декемврийските музикални събития, които не трябва да се пропускат.

Ключови думи: