На живо

7

Гледаме Михаела Филева в главната роля в „Есмералда-Парижката Света Богородица"

Спектакълът на старозагорската опера ще гостува за първи път на софийска сцена в края на март

Публикувано на 23 Януари 2023
Гледаме Михаела Филева в главната роля в „Есмералда-Парижката Света Богородица
Снимка: State Opera Stara Zagora

На 31 март от 19.00 часа Старозагорската опера, съвместно с Националния дворец на културата, ще представи за първи път в София, на сцената на зала 1 рок операта „Есмералда-Парижката Света Богородица".

Автор на изключителната музика е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Либретото е написано от Люк Пламондон.  

В ролята на Есмералда зрителите ще видят Михаела Филева, Борис Тасков ще е в ролята на Квазимодо, Николай Моцов ще изиграе Грeнгоар, Марин Русинов - Фроло. Участват още Богомил Спиров /Феб/, Гергана Николаева /Фльор де Лиз/, Александър Панайотов /Клопен/, оркестър, рок група, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур".

Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е световноизвестният Марио Пиаца, автор на сценографията и костюмите е Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев.  

„Водещ е монтажният кинопринцип с резките и контрастни преходи, екстремалните и нагнетени сцени, драматургично заложени и подпомогнати от минимализма и лаконичността на музикалната форма, съвременния ритъм и метрум, произтичащи от самия концепт /модел на жанра рок опера. Хорът, който е главно действащо лице, присъства като метафора на Катедралата, на Съдбата, на Провидението и Висшия разум" – акцентира режисьорът Виолета Горчева.

„Говорейки за „Not"r dame" говорим за любовта и за смъртта. Тези две теми, свързани с танца са винаги заедно. В тази опера аз съм ловец на перли. Всеки певец, всяка нота, всяко движение на танцьора са хореографска и музикална концепция. Всеки работи и знае партията и на другия. Всеки започва или прекратява живота на другия. Това е моята философия, която дадох на заглавието. Всяко хореографско движение съм поставил така че да експресирам живота и смъртта. Когато обърнете внимание на символичните жестове на танцьорите или това, което се нарича „мудра", това подчертава всяка музикална нота и всеки литературен текст. Заявявам, че трупата, с която работя „Парижката Света Богородица" е на много високо ниво. Отправям своите комплименти към Държавна опера Стара Загора, за това, което виждам. Всички работим в прекрасна хармония ..."- споделя от своя страна Марио Пиаца. 

Диригентът Владимир Бошнаков добавя: „В НДК ще представим произведението с голям симфоничен оркестър, рок група, голям и малък хор...Много съм щастлив, че имам възможността да работя с Марио Пиаца, чиято концепция всички заедно ще реализираме по най-добрия начин. Това, което той иска да пресъздаде с танц, ние ще направим с музика от оркестър и глас....От мюзикъл, както и маестро Пиаца каза, правим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 + увертюрата всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места – драматична, но много мелодична".  

 

За очарователната поп певица Михаела Филева Есмералда е дебютна роля в мюзикъл. Обичаната изпълнителка ще зарадва своите многобройни софийски почитатели, които ще могат да я аплодират в нейното ново артистично амплоа. „За мен е чест, удоволствие и голям късмет да градим образи с прекрасните колеги. Между нас има огромна eнергия, работим с желание и любов и съм сигурна, че този наш плам ще стигне до публиката".  

Романът "Парижката Света Богородица" е най-известното произведение на Юго, една от най-четените книги във Франция, преведена на десетки езици. Освен многобройните екранизации по мотиви от творбата са създадени балети и мюзикъли. Самият Юго смятал, че може да послужи като основа за опера и написал либрето.  

Когато през 1998 година мюзикълът „Парижката Света Богородица" е представен за първи път във френската столица, той прави такъв фурор, че след година вече е вписан в Книгата на Гинес заради интереса, който предизвиква. Продажбите му на DVD носители изпреварват тези на блокбъстъри като "Батман" и "Игра на тронове".  

Билети – на касата на НДК, онлайн и в мрежата на Ивентим.

Ключови думи: