На живо

7

Малката Амая спешно се нуждае от ново сърце

Необходимата сума за това е непосилна за родителите ѝ

Публикувано на 23 Февруари 2024
Малката Амая спешно се нуждае от ново сърце

Момиченцето е диагностицирано с тежко сърдечно-съдово заболяване и се нуждае от трансплантация на сърце. Необходимата сума обаче е непосилна за родителите. Тя е в размер на 750 000 лева и трябва да бъде набавена бързо, тъй като животът на детето е застрашен.

В момента то се намира в реанимация в столична болница. Семейството очаква оферта от индийска клиника, която може да извърши животоспасяващата операция.

В платформата за каузи pavelandreev.bg родителите на Амая разказват личната си история.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, за да получи ново сърце.

Бащата на момиченцето споделя, че е чакал с нетърпение раждането на детето си – часове наред, докато съпругата му не му се обажда, за да му каже, че има проблем при раждането. То е започнало естествено, но след това се е наложило секцио.

Два месеца по-късно майката на Амая усеща, че бебето не диша добре. Отиват при личния лекар, който ги препраща към друг доктор, който поставя диагнозата бронхиолит.

Линейка кара момиченцето в Александровска болница, където през нощта правят рентген. Там се установява, че не белите дробове на детето са засегнати, а неговото сърце, което се е уголемило. Детето е закарано по спешност към Националната кардиологича болница.

„Малко след пристигането им в болницата, жена ми се обади и каза „Амая е много зле, казаха да очакваме най-лошото”. Умът ми не можеше да го побере. Та нали буквално до вчера си играехме безгрижно“, споделя таткото на момиченцето Калоян Абрашев.

Амая обаче оцелява, малкият боец не се предава и след седмици терапия е изписана. Поставената ѝ е диагноза “Дилатативна кардиомиопатия. Високостепенна митрална инсуфициенция”.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, за да получи ново сърце.

Лекуващият ѝ кардиолог ѝ изписва терапия с 5 вида лекарства и казва, че шансът да се подобри сърцето е нищожен. След време обаче се установява подобрение във функцията на сърцето.

Лекарят не вярва на очите си, но е на мнение, че въпреки тежката диагноза при добро балансирано хранене и ако Амая не боледува, прогнозите са оптимистични.

Амая расте и въпреки ниското си тегло, не спира от сутрин до вечер да тича, скача, пее и играе, докато не се случва беда.

На 12 февруари 2024 година, около 16:00 часа, докато си играе, Амая повръща, а след това е отпаднала. Към 21:00 часа повръща още веднъж - това е знак за родителите ѝ, че нещо не е наред. Сърцебиенето на момиченцето е променено. Приета е в интензивното отделение на Националната кардиологича болница.

„Амая е посиняла цялата и едвам диша. Тя умира”, пише майката на детето до неговия баща в 2:00 часа през нощта.

”Единственото, което може да направят лекарите, е да я интубират, сърчицето ѝ се е увредило доста”, споделя майката на момиченцето сутринта.

„От първия престой на Амая бях запомнил, че обадят ли ни се от болницата, значи е на лошо. И така и стана. Телефонът звънна по обяд и оттам чухме думите: ”Елате в болницата, началникът на отделението иска да разговаря с вас”. Това е един от онези моменти в живота на човек, който не мога да обясня с думи. В очакване на най-лошото, се запътихме към болницата и като пристигнахме в кабинета, с жена ми се хванахме за ръце. Погледна ни докторът и ни каза: ”Детето е в много тежко състояние, имате ли други деца? Шансът да оцелее е минимален, ще ѝ сложим временен пейсмейкър, като единствен вариант - ако издържи операцията”, споделя бащата на Амая.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, за да получи ново сърце.

„Въпреки всичките прогнози малкият борец издържа. Момиченцето е с временен пейсмейкър, но като цяло сърцето ѝ е силно увредено с пълен АВ блок, което ни обясниха, че те виждат за пръв път при пациент с тази диагноза“, казва още той.

Амая се бори цяла седмица и на 19 февруари ѝ поставят постоянен пейсмейкър, като сърцето остава силно увредено. Изпомпването на кръв към тялото не е в пълния си обем. Състоянието ѝ само може да се влошава с всеки изминал ден, заради което остава за наблюдение в реанимация.

С това лечението на малката Амая в България се изчерпва. Единственият шанс е трансплантация на ново сърчице.

Амая оцелява въпреки всичките негативни прогнози, въпреки думите: “Очаквайте най-лошото”. Родителите ѝ обаче вярват, че ще се случи чудо и ще успеят да ѝ намерят ново сърце.

Амая има нужда от помощ.

Можете да помогнете ТУК на Амая, като дарите средства, за да получи ново сърце.

Ключови думи: