На живо

7

Janelle Monáe издава протестен сингъл

Цветнокожи жени артисти и активистки в партньорство с Janelle Monáe и African American Policy Forum (AAPF) издадоха протестната песен “Say Her Name” в чест на цветнокожите жени и момичета, убити от пазителите на реда

Публикувано на 29 Септември 2021
Janelle Monáe издава протестен сингъл
Снимка: Орфей Мюзик / Warner Music

African American Policy Forum (AAPF), Professor Kimberlé Crenshaw, осем пъти номинираната за награди Grammy® Janelle Monáe, Wondaland Records и 15 други цветнокожи жени артисти и активисти пуснаха сингъла и лирик видеото “Say Her Name” с цел да осигурят на  AAPF и  #SayHerName Mothers Network платформа, с която да разкажат историите си. Те излязоха в навечерието на Деня на дъщерята на 26 септември.  

След убийството на George Floyd и  Breonna Taylor, Janelle се вдъхнови да обърне отново внимание на тези протести със социалното движение “Say Her Name”, основано от Kimberlé Crenshaw, което привлича внимание към цветнокожите жени и момичета, чиято смърт от ръцете на пазителите на реда е заглушена.    

“Този международен ден на дъщерята и ние сме горди да се изправим със #SayHerName Mothers Network на African American Policy Forum и Kimberlé Crenshaw в чест на цветнокожите жени и момичета, които загубиха живота си от ръцете на полицията“, каза Janelle Monáe. “Ние подкрепяме неуморната работа, която #SayHerName вършат с години, за да помогнат на тези майки да намерят справедливост за дъщерите си. Тази дейност е прекалено важна, за да се извършва самостоятелно и може само да продължи чрез колективните ни гласове. Ние поемаме този призив за действие след като самите ние сме нечии дъщери, опитващи се да създадат свят, в който такива истории не са обичайност. Това е зов за сплотяване. Ние целим да отдадем почит на безброй цветнокожи жени и момичета, които трябваше да са с нас днес. И на майките им, които са преживели непоносима болка. Те имат значение. Техните имена имат значение. И справедливостта трябва да възтържествува. Нека всички се ангажираме в защита на цветнокожите жени и момичета и да извършим системни промени, за да защитим сестрите си от злоупотребата със сила в полицейските сили. Моля ви, присъединете се към нас и #SayHerName”.  

Песента отдава почит на Rekia Boyd, Latasha Nicole Walton, Atatiana Jefferson, Kendra James, Priscilla Slater, Yuvette Henderson, Renee Davis, Kyam Livingston, Cynthia Fields, Kindra Chapman, India Kager, Shelly Frey, LaJuana Phillips, Kisha Michael, Dannette Daniels, Crystal Ragland, Pamela Turner, Latandra Ellington, Crystalline Barnes, Korryn Gaines, Michelle Cusseaux, India Cummings, Sandra Bland, Symone Marshall, Yvette Smith, Margaret Mitchell, Mya Hall, Tyisha Miller, Alesia Thomas, Kayla Moore, Alberta Spruill, Breonna Taylor, Aiyana Stanley-Jones, Nizah Morris, LaTanya Haggerty, Layleen Polanco, Shereese Francis, Sheneque Proctor, April Webster, Kathryn Johnston, Michelle Shirley, India Beaty, Tanisha Anderson, Sandy Guardiola, Shukri Ali Said, Duanna Johnson, Eleanor Bumpurs, Jessica Williams, Sarah Riggins, Charleena Lyles, Sharmel Edwards, Deborah Danner, Joyce Curnell, Natasha McKenna, Darnesha Harris, Pearlie Golden, Miriam Carey и Tarika Wilson.  

”За нас е чест,  че  г-жа Monae и толкова много млади артисти повдигат гласа си, за да обърнат това, което наричаме “загуба на загубата“, казва Kimberlé Crenshaw. От първа ръка видяхме дългогодишните последствия от тази невъобразима загуба на живот от ръцете на полицията. Тази песен идва в особено предизвикателен момент за #SayHerName Mothers Network, тъй като се събираме да оплачем загубата на Cassandra Johnson, която бе очевидец на убийствоот на дъщеря й Tanisha Anderson от полицията в Кливланд по време на сигнал, свързан с ментално здраве. Въпреки че отдадеността й да търси справедливост за Tanisha я крепеше, смъртта й миналата седмица я превръща в поредната жертва на бруталност, която отне живота на Tanisha. С тази песен ние отдаваме почит на   Cassandra и Vickie McAdory, още една от сестрите ни, която бе съкрушена от убийството на India Beaty и всички семейства, които са изстрадали трагедията на изгубените животи и унижението и травмата, които последват. Тази песен им казва, че ги виждаме и ще гледаме, докато справедливостта не възтържествува“.  

17-минутният сингъл включва  Kimberlé Crenshaw, Janelle Monáe, Beyoncé, Alicia Keys, Chlöe x Halle, Tierra Whack, Isis V., Zoë Kravitz, Brittany Howard, Asiahn, Mj Rodriguez, Jovian Zayne, Angela Rye, Nikole Hannah-Jones, Brittany Packnett Cunningham и Alicia Garza. Чрез тази песен тези жени се обединяват – не само като артисти и активисти, но и като дъщери – и целят да образоват и споделят историите на жените, които са починали от ръцете на полицията.  

“Say Her Name” е продължение на протестната песен на Janelle Monae & Wondaland, “Hell You Talmbout”, която тя представи на Женския марш през 2017 във Вашингтон и който написа в отговор на полицейското насилие.    

ЗА AAPF:

“The African American Policy Forum, успоредно със Center for Intersectionality and Social Policy Studies в Колумбийското правно училище, основа  кампанията #SayHerName  през декември 2014, за да издигне имената и историите на цветнокожите жени и момичета, които прекалено често са невидими жертви на полицейско насилие. От това усилие израсна  #SayHerName Mothers Network, общност от майки и членове на семейства на цветнокожи жени и момичета, убити от полицията. Мисията на Mothers Network е да възстанови спомените на изгубените животи, да осигури подкрепа на майките и семействата, засегнати от расистко полицейско насилие, и да се застъпи за социалните, съдебните и правни интервенции, за да осигури хуманни, утвърждаващи живота срещи с полицията в общностите на нацията“.

Ключови думи: