На живо

7

Изложба на усмивки през лятото

За първи път българската аудитория ще има възможност да види на живо и избере картина на редица водещи артисти в този стил от 17 страни

Публикувано на 02 Юни 2021
2 снимки

В началото на лятото ще се открие уникална по рода си изложба на наивистично изкуство в страната ни.

Първи международен салон НАИВ ще зарадва публиката с близо 200 жизнерадостни творби на 67 автори от цяла Европа. За първи път българската аудитория ще има възможност да види на живо и избере картина на редица водещи артисти в този стил от 17 страни. Наивистичният стил се отличава с лекота, ярки цветове, детски поглед към света, неопосредстван от академични правила. Искреност, която ще ни накара да се усмихнем. Салонът се открива на 4.06.2021г. след 17.00 в галерия Нова Арт Спейс в София, ул. "Съборна" 3 и ще продължи до 17 юни. Посетителите могат да се насладят на картините и да открият своята сред тях между 11 и 19 часа всеки ден. Търговската изложба ще продължи във Велико Търново от 30 юни до 10 август в изложбени зали Рафаел Михайлов. Проектът е подкрепен от Национален фонд "Култура".

 ----------------------------------------------------------------------------

Допълнителна информация:

За събитието: Биенале НАИВ България 2021, което се проведе в началото на годината, сложи страната ни за първи път на картата на наивистичните събития. Изложбата беше виртуална и събра творци от 47 страни от всички континенти. Първи международен салон НАИВ е първата реална, физическа изложба на това изкуство в България. По време на неговото откриване ще бъдат връчени наградите на предшестващото биенале от страна на председателя на международното жури доц. Ружа Маринска. Освен съвременни творци, в залата могат да бъдат видени и редки произведения на български художници като Георги Кононец и Коста Форев.

За наивистичното изкуство:

Наивистичното и интуитивно изкуство е жив, действен феномен в глобалната художествена култура днес. Наричат го още „изкуство на святото сърце“, „изкуство на инстинкта“, “необработено“, „модерен неопримитивизъм“, „свободно от канони“. Тези определения подчертават неговата емоционалност и спонтанност. В голямата си част творците са без академично образование, самоуки и нешлифовани. В днешното време, когато наивизмът в живота е рядкост, наивистичното и интуитивно изкуство в живописта заема специално място. Това се дължи на уникалната способност на художниците да потопят човек в свят на безгрижие, наивност и духовна чистота. Произведенията са изпълнени с това, което понякога липсва в повечето други области: настроение. Без да се влияят от традициите на изкуството, тези художници разчитат на личния си опит и рисуват картини, отразяващи спомените, желанията и мечтите си. Темите, които те избират, често са свързани с тяхното детство, мястото в което са родени, средата в която са израснали, ежедневните рутинни и празнични поводи, но също така обхващат политически, исторически и социални проблеми, да не говорим за фантастични утопични светове. По този начин наивните художници се отличават с оригинална и неповторима стилистична независимост.

Ключови думи: