На живо

7

Imanbek даде специално интервю за радио N-JOY

Хитовият продуцент разговаря с водещата на шоуто "От 10 до 2" - Нейа и разказа повече за себе си и за работата си

Публикувано на 16 Ноември 2022
Imanbek даде специално интервю за радио N-JOY
Снимка: Effective Records

Иманбек Маратули Зейкенов, познат със сценичното име Imanbek е продуцент на електронна денс музика от Казахстан. През 2019 г. той доби популярност с ремикса на „Roses“ на Saint Jhn, а през 2021 г. спечели награда Grammy за него и стана първият носител на това отличие в страната си. 

Дни след като представи новата си песен първо по радио N-JOY, той разговаря с водещата на шоуто "От 10 до 2" - Нейа и разказа повече за себе си и за работата си. Разговорът може да прочетете по-долу на страницата. 

...............................................................

Нейа: Кога и как започна да се занимаваш с музика? 

Като дете свирех на китара и други инструменти, но когато става дума за електронна музика, започнах с гледане на видео уроци в YouTube. Вече бях пораснал, харесваше ми как го правят, затова реших да пробвам и аз.  

Кои артисти те вдъхновяват?  

Rompasso беше много вдъхновяващ за мен, тъй като той беше ъндърграунд артист и издаде някои много заразяващи мелодии. Знаех, че работи с Effective Records и когато те се свързаха с мен, си казах: Уау!  

Ти си първият източноевропейски музикален продуцент, който намери място в топ 5 на престижната американска класация за сингли Billboard HOT 100, достигайки до четвърта позиция с ремикса на парчето „Roses“ на SAINt JHN. Също така получи награда Grammy и стана първият човек от Казахстан, който е носител на това важно музикално отличие. Очакваше ли тези успехи?  

Никога! Успехът на този проект беше като водовъртеж, не можехме да го спрем. Когато стриймванията започнаха да стават милиарди, си дадохме сметка, че това може да бъде забелязано от Grammy комисията. Но ако ми беше казал някой това преди години, никога не бих повярвал.  

Успехите ти, ти дават шанса да работиш с много звезди от световната музикална сцена. Би ли ни разказал за някои от тези колаборации? Например за сътрудничеството ти с Rita Ora, Gunna и David Guetta…  

Работата с тях беше изцяло удоволствие за мен. Всички те са легенди, слушам музиката им от дете. Ако говорим специално за работния процес, той беше много по-професионален и ме научи на много. Организирахме работата дистанционно поради пандемията и беше много вълнуващо да участвам в проект, включващ толкова много хора от разстояние. Уникално по рода си преживяване!  

Все още ли живееш в Казахстан и не се ли изкушаваш да се преместиш някъде, където би имал повече възможности да развиваш кариерата си?  

Наистина ми хареесва тук в Казахстан и честно казано не искам да го напускам. Всичките ми приятели и близки са тук, те са основният ми източник на вдъхновение и предпочитам да не се дистанцирам от него.  

До момента „Roses“ има натрупани над 1,6 милиарда стриймвания в Spotify, намира място в Топ 20 на най-търсените песни в Shazam, също така е сред неофициалните Топ 100 песни на Spotify за всички времена, както и беше обявен от различни музикални издания за Песента на лято 2020. Какво е посланието ти в нея?  

Roses просто се случи. Направих го, защото така го почувствах. Честно казано бях изненадан, че точно този ремикс стана толкова популярен. В него няма няма конкретно послание, има емоция и вярвам, че всеки, който го слуша, може да разбере каква е емоцията.  

На 21 октомври 2022 г. ти навърши 22 години и пусна новата си песен, която е в сътрудничество с Jay Sean. Как се роди идеята за „Gone (Da Da Da)“ и как протече работният процес по създаването й?  

Имахме съвместно изпълнение на моя сет EDC Las Vegas с Jay Sean. Бях много доволен, че такава легенда оцени това, което правя и тогава си казахме: „Защо не?“. Отново работихме дистанционно. Това е страхотна, красива песен и ценя най-много възможността да работя с хора като Jay, които са повлияли на процесите в тази индустрия толкова дълбоко, че ние все още правим музика в рамките на този модел, който са внедрили те.  

Работили сте отново от разстояние. Имаше ли спънки по време на създаването на „Gone (Da Da Da)“?  

Не. Целият процес протече по план и сега всички могат да танцуват на фона на този хит!  

И ние ще продължим да го слушаме по радио N-JOY! Благодаря ти! Успех и в новите ти начинания!

Ключови думи: