На живо

7

Идея за уикенда - Обзор, Иракли, Емине

Предстои празникът на град Обзор, който се чества на Еньовден

Публикувано на 16 Юни 2023
Автор: Цвети Симеонова
Идея за уикенда - Обзор, Иракли, Емине
Снимка: Радио N-JOY / Мария Комитова

В това издание на рубриката "Идея за уикенда" уеб редакторът на www.njoy.bg Цвети Симеонова - ни разказва за третата дестинация от N-JOY Summer 2023. 

Град Обзор е малко, тихо и уютно курортно селище, разположено на живописния панорамен път, свързващ северното и южното Черноморие.

Хилядолетната история на града започва още от древността, като тук са живели различни племена и народи - траки, римляни, византийци, прабългари, славяни и турци, чиито бит и традиции са оставили богато историческо и културно наследство. 

Градът е имал 7 различни имена. Първоначално е бил наричан Навлохос, след това Хелиополис, Теополис, Гьозлю, Гьозекен, Козякгра и в нашето съвремие Обзор. 

Повече за историята на Обзор можете да научите в Музея на града, където са изложени находки от различни исторически периоди. Сред забележителностите на курорта е и Църквата "св. Йоан Предтеча", а в градския парк можете да се насладите на една прекрасна романтична разходка сред красиви градини и фонтани и да разгледате археологически останки от античността. В северозападните покрайнини на Обзор пък можете да се разходите по екопътека "Калето", която ще ви отведе до местността "Първомайска поляна", местността "Аязмото", чешма с лековита минерална вода и живописен планински водопад с височина 10 метра.  

Плажната ивица на Обзор е дълга близо 10 км. и широка от 20 до 60 м. в различните си части.

Ако обичате да обикаляте различни плажове несъмнено трябва да посетите плажа Иракли, който заради това, че се намира в защитена местност, привлича със своята девствена природа и чистота. 

На 14 км. от южно Обзор се намира най-източната точка на Стара планина - нос Емине, който условно разделя българското черноморие на северно и южно. Тази  природна забележителност представлява почти отвесна 60-метрова скала, заобиколена от подводни и стърчащи от водата скали, които правят корабоплаването в района изключително опасно. На носа действа морски фар, а в района могат да бъдат разгледани останки от Средновековен манастир и от крепостта Емона.

Една историческа забележителност, недалеч от Обзор, е Античната крепост на нос Св. Атанас в гр. Бяла. От античното селище, което се е намирало там са открити три винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, сгради с различно предназначение, като може би най-значимата от тях е ранно християнска базилика от 5 - 6 век.

Предстои празникът на град Обзор, който се чества на Еньовден - 24 юни. И тази година Общината е предвидила разнообразна и богата програма, за да го отбележи. 

Ключови думи: