На живо

7

Идея за уикенда - село Дорково

Предложението е за една разходка до село Дорково, което се намира в община Ракитово и само на 15 км. от Велинград

Публикувано на 21 Юли 2023
Автор: Цвети Симеонова
Идея за уикенда - село Дорково

Петък е и в обедното шоу с Нейа по радио N-JOY отново е време за рубриката "Идея за уикенда" с Цвети Симеонова.

Предложението е за една разходка до село Дорково, което се намира в община Ракитово и само на 15 км. от Велинград.  

Виждали ли сте Мастодонт?  

Мастодонтът е праисторически растителнояден бозайник, за който се твърди, че е предшественик на слоновете. 

А знаете ли, че в село Дорково се намира най-голямото палеонтологично находище на Балканите?

Преди 5 милиона години в района на село Дорково е имало много богата фауна. За това се съди по откритите вкаменелости от над 34 вида животни сред които тапири, мечки, носорози и др., но най-впечатляващият животински вид открит в района си остава мастодонтът. Цяло стадо мастодонти са били намерени в околността с размери до 4 метра и половина високи и с тегло до 10 тона.

 

Една от най-големите забележителности на село Дорково е Плиоцентския музей. Той е открит през 2013 година и има много интересна архитектура. Сградата има овална форма, наподобяваща жилище на праисторически човек. Първото нещо, което привлича погледа е огромния макет на мастодонт с височина почти 4 метра. До него има гигантски бивник на мастодонт, за който се предполага че е на възраст около 3.6 милиона години. В музея могат да бъдат видени разнообразни експонати, като дори има стъклени отвори, покриващи земята, а по стените има 10-метров пейзаж, изобразяващ фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години. Плиоцентския музей в село Дорково работи всеки ден от 10 до 19 часа.

Разходката до село Дорково може да се съчетае и с посещение на културния паметник крепост "Цепина", която е последната Родопска крепост, паднала под османско робство. 

Ключови думи: