На живо

7

Идея за уикенда - Гара Бов

Вазовата пътека и екопътека Под камико - два маршрута водят до красиви и живописни водопади

Публикувано на 19 Май 2023
Автор: Цвети Симеонова
Идея за уикенда - Гара Бов

Пролетта е най-подходящото време за посещение на водопади. След целия този дъжд, когато се усмихне слънцето гледките са невероятно красиви. За това грабвайте раницата, удобни обувки, яке и за всеки случай дъждобран и поемайте на път!

Гара Бов се намира в подножието на Искърското дефиле на 50 км. от София, до там може да се стигне с влак, което може да бъде едно интересно приключение, ако пътувате с деца и те за пръв път се срещат с железопътния транспорт.

Когато стигнете Гара Бов, имате два избора - Вазовата пътека и екопътека Под камико, като и двата маршрута водят до красиви и живописни водопади.

Вазовата пътека носи името на "Патриарха на българската литература" - Иван Вазов, защото именно в района на Бов той е написал едно от най-известните си произведения "Дядо Йоцо Гледа".

Към пътеката може да се тръгне от две начални точки от Гара Бов и от село Заселе. Цялата й дължина е около час и половина спокойно ходене, подходяща е и за деца, но все пак, с известна доза внимание в малко по-стръмните участъци. Пътеката ни води до красивия водопад Скакля с височина 85 метра.

Ако пътувате с кола и решите да тръгнете към водопада от към с. Заселе вместо да се изкачвате ще слизате. Пътеката започва покрай дълъг парапет, който ще ви отведе до широка поляна и мост, който минава точно над водопада, а от там нататък слизате надолу.

Екопътека Под камико започва от стадион Скалата на село Гара Бов и води до 40-метровия водопад Под камико. Времето, за което можете да я обходите е около 3 часа, като вървейки по нея ще видите още няколко малки, но също така красиви водопада, падащи на стъпала по течението на реката Бовска. Пътеката ще ви отведе до село Бов и ще ви разкрие страхотни гледки към долината.

И не забравяйте да заредите телефона си, за да имате батерия за хилядите снимки, които ще ви се прииска да направите! 

Чуйте какво разказва уеб редакторът на www.njoy.bg Цвети Симеонова за тази идея за уикенда в аудиофайла на страницата. 

Ключови думи: