На живо

7

Хелоуин: Краят настъпва в кината от 14 октомври

45 години след оригиналния филм на Джон Карпентър, един от най-популярните и почитани, както от феновете, така и от критиката, хорър франчайзи в историята на киното, достига епичната си и ужасяваща кулминация

Публикувано на 22 Юли 2022
Хелоуин: Краят настъпва в кината от 14 октомври
Снимка: Форум Филм България

Този Хелоуин тяхната сага приключва. 45 години след оригиналния филм на Джон Карпентър, един от най-популярните и почитани, както от феновете, така и от критиката, хорър франчайзи в историята на киното, достига епичната си и ужасяваща кулминация с Хелоуин: Краят. Лори Строуд и въплъщението на абсолютното зло Майкъл Майърс се изправят лице в лице във финален сблъсък, какъвто не сме виждали досега на големия екран. Само един от тях ще оцелее, но кой?

След невероятния успех на превърналите се в най-успешните филми от поредицата до момента  Хелоуин (2018) и Хелоуин убива (2021), като режисьор на Хелоуин: Краят се завръща Дейвид Гордън Грийн, който има амбицията завършекът на трилогията му отново да предложи на зрителите нещо различно. Той споделя:

Филмът ще бъде много по-интимен от предишните два. В него няма много игрички, остроумия и радост от реверанси към миналото. От известна гледна точка, „Хелоуин: Краят“ е филм за порастването и е много различен като тон. Именно това ме вълнуваше най-много – трите части, по които работих, да бъдат много различни една от друга. Всички те отдават почит на Карпентър, без умишлено да подражават на стила му.

Снимка: Форум Филм България

 

Действието на Хелоуин: Краят се развива четири години след събитията в Хелоуин убива и оттогава никой не е чувал и виждал Майкъл Майърс. Лори Строуд живее с внучката си Алисън и пише мемоарите си. След като позволява духът на Майкъл да диктува и определя реалността ѝ в продължение на десетилетия, тя най-накрая е решила да се освободи от страха и гнева и да прегърне живота. Но когато младият Кори Кънингам е обвинен в убийството на момче, на което е бил бавачка, започва вълна от насилие и ужас, които ще принудят Лори най-накрая да се изправи срещу злото, което не може да контролира и веднъж завинаги да сложи край. 

В ролята на Лори Строуд за последен път се завръща жанровата икона Джейми Лий Къртис, която след участието си в Хелоуин: Краят оценява по различен начин своята героиня и статута ѝ на една от най-емблематичните „финални момичета“: Всичко беше дълбоко емоционално – изживях истински катарзис. Когато наричаха Лори „финално момиче“, никога не съм разбирала колко е важно това определение, докато не направих този филм. Сега наистина го разбирам и смятам, че зрителите ще са доволни.

Хелоуин: Краят отново ще ни отведе в най-мрачните кътчета на човешката душа и съзнание, за да ни разкрие по различен и оригинален начин ужасяващите форми на насилието и ефектa му върху хората като общество и индивиди. Филмът ще предложи и на феновете на поредицата, и на тези, които за първи път ще се сблъскат с безжалостния Майкъл Майърс страховито кинопреживяване, което ще се помни дълго.

Режисьор на Хелоуин убива е Дейвид Гордън Грийн (Ананас Експрес, Хелоуин, Хелоуин убива), който е и сценарист, наравно с Дани МакБрайд, Пол Брад Логан и Крис Берние, по образи създадени от Джон Карпентър и Дебра Хил. В ролите са Джейми Лий Къртис, Анди Матичак, Уил Патън, Джеймс Джуд Кортни, Роан Кембъл, Кайл Ричардс, Майкъл О‘Лиъри, Омар Дорси и др.

Хелоуин: Краят настъпва само в кината от 14 октомври.

Ключови думи: