На живо

7

Фестивалът SoFest ще предложи три издания през 2024 година

SoFest Spring с шест концерта и спектакли, пет специални премиери в четири фестивални вечери

Публикувано на 11 Април 2024
Фестивалът SoFest ще предложи три издания през 2024 година
Снимка: Sofia Live Club

От джаз, поп и рок музиката, през театъра до подкаст и изложби, SoFest Spring предлага на феновете си шанс да преживеят неповторими емоции. От 16-ти до 19-ти май на фестивалната сцена, в Sofia Live Club всяка една от вечерите ще бъдем провокирани от изкуство на високо ниво.

Гостите на фестивала ще са първите, пред които талантливата Дара Екимова ще изпълни нови, неиздавани песни от предстоящия си албум. След първия си сингъл „Бягам“ и последвалите хитове „После ще му мислиш“, “Дишам” и „Недей да ме будиш“ - в дует с Тино, харизматичната певица завладя публиката, а почитателите й се умножават след всяко следващо парче. На 16 май - само публиката на SoFest Spring ще има привилегията да се насладят на впечатляващо денс шоу на момичето на българската поп сцена - Дара Екимова заедно с Пламен Денчев - клавишни, Алекс Валериев – китара, и танцьорите Борис Бъчваров, Виктор Ангелов, Йоана Станчева и Никол Карушкова.

На 17-ти май, на сцената на емблематичния фестивал ще е премиерата на спектакъла „Този филм”. Авторът на пиесата - обичаният певец, композитор и актьор - Добрин Векилов - Дони я определя като „комедия с привкус на романс”. За режисурата на постановката той се е доверил на Иван Урумов, а ролите са поверени на две доказали се имена - актьорите Нети Добрева и Асен Блатечки. Това че „Този филм” е комедия с привкус на мелодрама, в която не оставаш безучастен нито за момент, се видя от големия интерес на публиката при европейското турне на спектакъла. Родната публика ще може да се наслади на неговата премиера, на SoFest Spring. В петъчната вечер ще се докоснем до магията на още едно изкуство с вокалния талант на три млади певици - Виктория Чешмеджиева, Йоана Великова и Виктория Ехиянова или обичаното трио “VIVA". Те ще удивят с акапелни изпълнения, музикални интерпретации и ще представят сингли от дебютния си албум „Supernova". Техен специален гост ще е младата певица със завладяващ глас - Яна Николова, която заедно с баща си Славчо Николов от Б.Т.Р. е и текстописец на песните в албума на триото.

Виртуозният музикант, без аналог в света - Теодосий Спасов, заедно с музикантите от „The Crossover Trio“ от Гърция - ще представят на 18 май, за първи път на българска сцена, новия си проект. Меломаните ще бъдат завладени от звуците на два струнни инструмента в изпълнението на Алкис Зопоглу и Марина Лиоду Мохамед - канун, който произхожда от старата египетска арфа, и уд, който е най-известният арабски музикален инструмент. Тяхната музика - дълбоко мелодична, ритмична, почти дионисиева, ще е подсилена от изтъкнатия пиано солист Янис Кирим. Свирейки с Теодосий Спасов, те взаимодействат помежду си, кръстосвайки различни музикални светове, и създават репертоар от мелодии, които превключват между традиционна балканска и модерна музика. Пиесите на „Theodosii Spassov ft. The Crossover Triо", вдъхновени от богатите музикални традиции на Източното Средиземноморие и Балканите, ще ни отведат на едно прекрасно музикално пътешествие.

SoFest Spring ще бъде закрит с подкаст, концерт и още нещо. За първи път фестивалът ще предложи на публиката съвременния формат – подкаст, нашумяло онлайн предаване, което оживява чрез популярната рубрика „КиноСпирка“. Водещата Мария Вълдобрева ще ни срещне с композитори, които ще разкрият тайната за създаване на кино и театралната музика. Купонът в неделната вечер ще продължи с една от най-забележителните групи на съвременната ни музикална сцена, която покорява меломаните с парчета, заредени с емоции и смисъл - Стефан Вълдобрев и “Обичайните заподозрени”. Запазената марка на Стоян Янкулов - Стунджи, Иван Лечев, Веселин Веселинов - Еко, Мирослав Иванов и Стефан Вълдобрев са позитивизмът и чувство за хумор. На 19-ти май феновете на фестивала ще са щастливците, които първи ще чуят парчета от новия албум на „Обичайните заподозрени”. И не само. Почитателите на SoFest и на енергичните, мажорни хитове на бандата ще са гости на рождения ден на фронтмена Стефан Вълдобрев.

Ключови думи: